Cynamonowe bułeczki to świetny pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Są też idealnym rozwiązaniem na posiłek dla dzieci. Nie zawierają one białego cukru, białej mąki i masła. Zamiast tego znajdziemy w nich orkiszową mąkę, cukier brzozowy (ksylitol) oraz olej kokosowy. O zaletach tych produktów szczegółowo rozpiszę się w kolejnych postach, ponieważ każdy z nich z osobna zasługuje na dłuższą uwagę. Jest to skarbnica zdrowia!
ciasto:
0,5 kg mąki orkiszowej
jajko
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki ksylitolu
1/4 kostki drożdży
pół szklanki ciepłego mleka – ja
użyłam migdałowego
3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
extra vergine
3/4 szklanki ciepłej wody
farsz:
filiżanka suszonych rodzynek
filiżanka suszonej żurawiny
50g płatków migdałowych
słoiczek dżemu niskosłodzonego – u
mnie brzoskwiniowy, domowej roboty
2-3 łyżki cynamonu
6 łyżek oleju kokosowego
- Przygotowujemy rozczyn z drożdży: w mleku rozpuszczamy brązowy cukier i drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewamy mąkę i ksylitol. Dodajemy jajko, wodę, olej i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy. Wyrabiamy na stolnicy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie.
- Wyrobione ciasto wkładamy do opruszonego mąką naczynia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na placek w kształcie prostokąta o grubości 3 mm.
- Każdy z placków smarujemy olejem kokosowym i dżemem. Posypujemy suszonymi owocami i płatkami migdałowymi oraz cynamonem. Dla tych, którzy lubią słodkie wypieki, placek dodatkowo możemy polać miodem.
- Każdy z placków zawijamy w roladę i kroimy w 3 centymetrowe krążki. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) i pieczemy około 25 minut, aż cynamonki będą rumiane. Smacznego!
fot. Kamil Ćwiklewski
uwielbiam Twoje przepisy, zdjęcia, wszystko na tej stronie!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Ps: Wszystkiego dobrego z okazji urodzin :P :)
UsuńUzdrowione drożdżóweczki, mniaaam! Częstuję się jedną : )
OdpowiedzUsuńpyszne :) Jutro piekę :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne bułeczki! od razu jak je zobaczyłam spodobał mi się pomysł :) fajnie, że są nadziane suszonymi owocami, a do tego - pełne zdrowia! :)
OdpowiedzUsuńWarte upieczenia :) Nawet mój tato, który od takich "uzdrowionych" słodkości stroni, stwierdził, że są pyszne! Pozdrawiam
Usuńile kalorii ma jedna bułeczka?pozdrawiam,M
OdpowiedzUsuńWidzę, że konfitury własne, a może babcine?
OdpowiedzUsuńMamy ;)
Usuńile wychodzi sztuk z takiej porcji?? bo na mnie samą, to by mi z 6 sztuk takiej samej wielkości jak na zdjęciach wystarczyło na 3 dni :))
OdpowiedzUsuńZ porcji wychodzi około 18 sztuk, więc możesz zrobić z połowy porcji. Akurat na 2-3 dni, a reszta współlokatorom ;) poza tym moje są połowę mniejsze niż te dostępne w sklepach :) Pozdrawiam :)
Usuńbo właśnie wyglądają mega apetycznie. Jedne zrobiłabym z dżemem i żurawiną wedle przepisu, a drugie z cynamonem i jabłkiem pokrojonym w drobną kosteczkę i byłyby niczym te świeżutkie, mięciutkie ze sklepu, z tym że te są zdrowe i bez zwykłej mąki pszennej :) z mąki orkiszowej jeszcze nic nie robiłam, ale własnie noszę się z zamiarem kupna i wypróbowania :)
Usuńjak długo trzeba czekać na urośnięcie rozczynu? :)
OdpowiedzUsuńna minimum 15 minut :)
UsuńJeśli masz ochotę zapraszam do zabawy: http://walkingondream.blogspot.com/2014/02/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Monika
Jeśli będzie taka możliwośc, wrzucisz przepis na taki domowy dżem? Eksperymentuje z domowymi przetworami i chętnie poznałabym przepis Twojej mamy :-) Pozdrawiam Diana
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie;) A jak ślicznie to wygląda !!
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygladaja i z pwenoscia tak smakuja :D mam tylko pytanie ile dokladnie tych drozdzy ? bo moje opakowanie ma 42g tak ze niebardzo wiem czy Twoje mnialo tyle samo ;)
OdpowiedzUsuńa może dodasz kiedyś przepis na domowe konfitury? :))
OdpowiedzUsuńprzepyszne przepisy i cudowne zdjęcia! pozdrawiam serdecznie
Pysznee :) :D
OdpowiedzUsuńIle jedna ma kalorii?
Uwielbiam twojego bloga :D
Czy do wszystkich swoich wypieków z mąką orkiszową stosuje Pani mąkę orkiszową typ 2000?
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona Pani przepisami i zamierzam je wypróbować, w szczególności te na desery :D
Zrobiłam i są prze pyszne! dziękuję za przepis;)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić cukier zupełnie ???
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoje dzieci bardzo lubią takie cynamonki i za każdym raz jak je robię to już nie mogą się doczekać. Ja staram się robić wiele wypieków z wykorzystaniem przepisów od https://basiazsercem.pl/ i jak do tej pory żaden mnie nie zawiódł. Wszystkie wypieki wychodziły perfekcyjnie i przede wszystkim były smaczne.
OdpowiedzUsuńinteresujący wpis!
OdpowiedzUsuńlubie takie
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuń