Strony

czwartek, 16 maja 2013

Szaszłyki z krewetkami i melonem

Chorwacja - byłam tam kilka razy i za każdym razem coraz bardziej zakochuję się w tym miejscu. Krajobraz, pogoda, zbytki, zapach kwiatów i owoców prosto z drzew oraz lawendy (cała Chorwacja pachnie lawendą, ale jeszcze nigdy nie pachniała tak bardzo jak w maju <3) życzliwość ludzi, pyszna, zdrowa kuchnia i wiele innych sprawiają, że kto raz tam był, będzie bywał częściej ;)
A  dzisiaj przepis z cyklu chorwackie inspiracje, choć dość mocno zmodyfikowany ;) Pierwszy raz jadłam krewetki z grilla i bardzo mi smakowały. Stąd pomysł na szaszłyki. Szaszłyki można grillować lub opiekać w piekarniku. Te, które przygotowałam są w wersji na słodko, czyli tak jak lubię najbardziej ;)


Składniki do przygotowania szaszłyków:
250g krewetek tygrysich
1/2 melona miodowego
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek 
sos:
szczypta świeżego tartego imbiru
sok z melona i pomarańczy (może być też z ananasa)
łyżka miodu
patyczki do szaszłyków, długie (aby się nie paliły, namoczmy je w zimnej wodzie)

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek siekamy na drobne kawałki i zeszklimy na patelni. Następnie wrzucamy krewetki i smażymy krótko (około 1-2 minut na każdą ze stron). Krewetki zdejmujemy z patelni.
2. Z melona usuwamy gniazdo nasienne i łyżeczką do wydrążania owoców tworzymy zgrabne kule. Jeśli nie macie łyżeczki do owoców pokrójcie melona w plastry (około 2 cm grubości), a następnie w kostkę.
3. Sos: do małego garnuszka przelewamy sok z melona, który powstał w wyniku wydrążania, wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy, dodajemy tarty świeży imbir i łyżkę miodu. Całość zagotowujemy.
4. Na  patyczki nadziewamy naprzemiennie krewetki i melona. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy 1/2 sosu. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach C.
5. Gotowe szaszłyki polewamy ostudzonym sosem (powinien zgęstnieć) i posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Mniam :) Smacznego!

fot.Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl
 

15 komentarzy:

  1. wygląda niesamowicie apetycznie! szczególnie te kulki mango :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowało pysznie :) Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
    2. a jak znasz tyle pysznych i zdrowych rzeczy to nie kusi cię żeby jeszcze coś z tego mieć :>? widziałam, że na mojanowafigura.pl/blogerki jest konkurs właśnie o zdrowym jedzeniu i można wygrać weekend w spa. ja nie mam bloga, to nic nie zdziałam, ale na twoim miejscu machnęłabym notkę ;)

      Usuń
    3. Niestety za późno przeczytałam Twój komentarz. Szkoda :( Może innym razem zdążę przed końcem konkursu :) Jeśli chodzi o tą znajomość dietetycznych przepisów i ewentualne korzyści, to pracuję jako dietetyk, więc ich znajomość to po części obowiązek, bo ile można jeść kurczaka z warzywami itp. będąc na diecie, a korzyści w związku z ich znajomością same płyną, dzięki pracy w poradni ;) a za nimi ogromna satysfakcja :))) dziękuję za podpowiedź, teraz zacznę szukać podobnych konkursów!

      Usuń
  2. Prezentuje się olśniewająco :) Zdjęcia na Twoim blogu są naprawdę super, od jakiegoś czasu go przeglądam i stwierdzam , że czasami nie potrzeba by w ogóle tekstu wystarczyła by sama fotorelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje przepisy zawsze mnie urzekają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak to smakowicie wygląda! muszę koniecznie wypróbować ten przepis, bo przy samym czytaniu cieknie ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie; krewetki mam w zamrażarce, może jutro skoczę po mango ;) A zdjęcia naprawdę świetne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje propozycje sa rewelacyjne. Tylko co do tego mango to mam wrazenie , ze jest to zolty melon.

    OdpowiedzUsuń