Strony

środa, 8 maja 2013

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i grzankami

Majówka za nami. Ja swoją spędziłam w słonecznej Chorwacji, na magicznej wyspie Korcula. Z podróży wróciłam bogatsza o aromatyczną oliwę z oliwek o niezwykłym smaku, pachnące cytryny i limonki prosto z drzewa oraz słodkie wino z miejscowych winogron. A to wszystko dzięki pewnemu starszemu małżeństwu, u których miałam przyjemność mieszkać <3 
W związku z moim pobytem w Chorwacji mam kilka nowych potraw i przekąsek zainspirowanych tym miejscem. Jednak zanim podzielę się nimi z Wami, czas na opublikowanie zaległych postów ;) 

A dzisiaj banalnie prosta sałatka, bogata w witaminę C i żelazo. Pomysł na nią przyszedł bardzo spontanicznie, a mianowicie w lodówce miałam jedynie kilka truskawek i świeży szpinak, a w chlebaku pół bochenka chleba ;) No cóż... bardzo ubogo. Ale zapewniam, że sałatka jest pyszna i bardzo zdrowa :)


Składniki do przygotowania sałatki:

garść świeżego szpinaku
kilka liści rukoli
kilka truskawek
szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
łyżka oliwy z oliwek
kromka żytniego razowego chleba 
płatki migdałowe


1. Szpinak z rukolą płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Truskawki opłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie kroimy w ćwiartki.
2. Kromkę chleba kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i rumienimy.
3. Sos: sól rozpuszczamy w soku z cytryny, dodajemy oliwę i mieszamy.
4. Na talerzu układamy zieleninę, posypujemy truskawkami i polewamy sosem. Następnie posypujemy grzankami i płatkami migdałowymi. Gotowe :) Smacznego!

fot. Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl

2 komentarze: