Strony

wtorek, 19 marca 2019

Zupa meksykańska spalająca tłuszcz

Moi Pacjenci dobrze ją znają. Jest rozgrzewająca i wysokobiałkowa. Poza tym odkąd zostałam mamą jeszcze bardziej doceniam dania, które nie są pracochłonne, a efekt jest wow ;). Przygotowanie składników do zupy meksykańskiej to maksymalnie 10 minut, a cała reszta gotuje się sama. Zaczynamy?


Składniki:

ok 500g mięsa mielonego wołowego (u mnie ligawa i antrykot lub rostbef)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka kukurydzy (bez dodatku cukru w zalewie - czytaj skład po "składniki:" nie wartość odżywcza w tabeli bo kukurydza ma naturalnie występujące cukry)
puszka fasoli czerwonej (bez dodatku cukru w zalewie)
500 ml passaty pomidorowej 
500 ml bulionu drobiowo-wołowego lub wody
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka słodkiej papryki, chili do smaku u mnie 1/2 łyżeczki (lubię ostre), 1/3 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki majeranku, sól do smaku
masło klarowane lub olej rzepakowy - 2 łyżki
do podania: nachosy BIO organic - polecam te ze zdrowej żywności lub np.  z Lidla "Tortilla solone", sole (mają niezły skład - jedynie mąka kukurydziana, olej słonecznikowy i sól)

1.Mięso zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. 
2. W dużym garnku z grubym dnem, rozgrzać olej lub masło. Zeszklić na nim cebulę, następnie dodać czosnek i przyprawy za wyjątkiem soli. Podsmażyć minutę i dodać mięso. Smażyć ok 4-5 minut. 
3. Następnie dodać zawartość puszek, wodę i passatę. Gotować ok 1 h na wolnym ogniu. Po tym czasie doprawić do smaku solą i chili.
4. Po nałożeniu na talerz udekorować nachosami.

Smacznego!
 

30 komentarzy:

  1. Gratuluję zostania mamą :) Zupka wygląda smakowicie. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię dania kuchni meksykańskiej, więc myślę, że to również mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratki.
    A dania kuchni meksykańskiej uwielbiam, więc z miłą chęcią zjem taką zupkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę musiała spróbować. Nawet jeśli nie będzie spalała tłuszczu, to brzmi naprawdę smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką zupę zjadłabym z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dość często serwuję taką zupę u siebie w domu, tak jak inne dania meksykańskie. Bardzo lubimy z mężem tę kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam dodać do tego jeszcze kilka plasterków ogórka kiszonego. Istny kosmos! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podobna zupa gości na naszym stole dość często i dopiero teraz dowiaduję się, że to jest zupa spalająca tłuszcz :) Same zalety
    U nas jemy ją bez nachos, ale teraz spróbujemy :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na darmobranie.com.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie dzisiaj wjechała na obiad - super rozgrzewająca, treściwa :) naprawdę extra!

    https://www.seomanagment.com/oferta/skuteczne-pozycjonowanie-stron-internetowych-seo/szczecin

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem pod wrażeniem. Świetny artykuł.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię twojego bloga właśnie za takie wpisy

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny blog! będe częściej tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  14. Moim bliscy uwielbiają kuchnię meksykańską i zupa w takiej wersji bardzo często króluje na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ta zupa wygląda pysznie. Chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Koniecznie skosztuję takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Interesująca propozycja dla tych, którzy chcą schudnąć. Niedługo sam ugotuję taką zupę!

    OdpowiedzUsuń
  19. Niedługo na pewno spróbuję takiej zupy. Musi być ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  20. rzetelne treści i fajne wpisy

    OdpowiedzUsuń