Moi Pacjenci dobrze ją znają. Jest rozgrzewająca i wysokobiałkowa. Poza tym odkąd zostałam mamą jeszcze bardziej doceniam dania, które nie są pracochłonne, a efekt jest wow ;). Przygotowanie składników do zupy meksykańskiej to maksymalnie 10 minut, a cała reszta gotuje się sama. Zaczynamy?
Składniki:
ok 500g mięsa mielonego wołowego (u mnie ligawa i antrykot lub rostbef)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka kukurydzy (bez dodatku cukru w zalewie - czytaj skład po "składniki:" nie wartość odżywcza w tabeli bo kukurydza ma naturalnie występujące cukry)
puszka fasoli czerwonej (bez dodatku cukru w zalewie)
500 ml passaty pomidorowej
500 ml bulionu drobiowo-wołowego lub wody
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka słodkiej papryki, chili do smaku u mnie 1/2 łyżeczki (lubię ostre), 1/3 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki majeranku, sól do smaku
masło klarowane lub olej rzepakowy - 2 łyżki
do podania: nachosy BIO organic - polecam te ze zdrowej żywności lub np. z Lidla "Tortilla solone", sole (mają niezły skład - jedynie mąka kukurydziana, olej słonecznikowy i sól)
1.Mięso zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
2. W dużym garnku z grubym dnem, rozgrzać olej lub masło. Zeszklić na nim cebulę, następnie dodać czosnek i przyprawy za wyjątkiem soli. Podsmażyć minutę i dodać mięso. Smażyć ok 4-5 minut.
3. Następnie dodać zawartość puszek, wodę i passatę. Gotować ok 1 h na wolnym ogniu. Po tym czasie doprawić do smaku solą i chili.
4. Po nałożeniu na talerz udekorować nachosami.
Smacznego!
Gratuluję zostania mamą :) Zupka wygląda smakowicie. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy
OdpowiedzUsuńdziękuję, i to już od 2 lat <3
UsuńLubię dania kuchni meksykańskiej, więc myślę, że to również mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńGratki.
OdpowiedzUsuńA dania kuchni meksykańskiej uwielbiam, więc z miłą chęcią zjem taką zupkę.
dziękuję :)
UsuńBędę musiała spróbować. Nawet jeśli nie będzie spalała tłuszczu, to brzmi naprawdę smakowicie.
OdpowiedzUsuńTaką zupę zjadłabym z wielką chęcią.
OdpowiedzUsuńDość często serwuję taką zupę u siebie w domu, tak jak inne dania meksykańskie. Bardzo lubimy z mężem tę kuchnię.
OdpowiedzUsuńPolecam dodać do tego jeszcze kilka plasterków ogórka kiszonego. Istny kosmos! ;)
OdpowiedzUsuńPodobna zupa gości na naszym stole dość często i dopiero teraz dowiaduję się, że to jest zupa spalająca tłuszcz :) Same zalety
OdpowiedzUsuńU nas jemy ją bez nachos, ale teraz spróbujemy :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na darmobranie.com.pl/
Uwielbiam meksykańską kuchnię.
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj wjechała na obiad - super rozgrzewająca, treściwa :) naprawdę extra!
OdpowiedzUsuńhttps://www.seomanagment.com/oferta/skuteczne-pozycjonowanie-stron-internetowych-seo/szczecin
Jestem pod wrażeniem. Świetny artykuł.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię twojego bloga właśnie za takie wpisy
OdpowiedzUsuńfajny blog! będe częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńświetny blog, ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńMoim bliscy uwielbiają kuchnię meksykańską i zupa w takiej wersji bardzo często króluje na naszym stole.
OdpowiedzUsuńŚwietny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńSuper to czytać
OdpowiedzUsuńTa zupa wygląda pysznie. Chętnie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńrzeczowo i solidnie napisane
OdpowiedzUsuńlubie takie wpisy
OdpowiedzUsuńKoniecznie skosztuję takiej zupy.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńInteresująca propozycja dla tych, którzy chcą schudnąć. Niedługo sam ugotuję taką zupę!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńNiedługo na pewno spróbuję takiej zupy. Musi być ekstra!
OdpowiedzUsuńkonkretny wpis
OdpowiedzUsuńsuper informacje i wpisy!
OdpowiedzUsuńrzetelne treści i fajne wpisy
OdpowiedzUsuń