Uwielbiam
łososia! Tatar "chodził" za mną od dłuższego czasu. Wersja bezmięsna
moim zdaniem wymiata. Idealna na kolację! U mnie jednak bez surowej
ryby, ale tylko dlatego, że nigdy nie jestem pewna jej źródła i nigdy
nie ryzykuję. Kupując świeżą rybę, radzę pytać o to, czy można ją użyć
do sushi lub czy nadaje się do spożycia przez dziecko. U mnie te pytania
zawsze się sprawdzają. Często wtedy słyszę, "zapraszam we wtorek,
dzisiaj nie jest najświeższa". Wypróbujcie ;)
A dzisiaj zapraszam na pyszny tatar z łososia.
Składniki do przygotowania tatara:
200 g świeżego łososia
200 g łososia wędzonego na zimno
2 łyżki posiekanego koperku
kilka liści natki pietruszki
kilka suszonych pomidorów z oleju
sól/pieprz
2 łyżki jogurtu lub majonezu
łyżeczka musztardy
1.
Jeżeli decydujemy się na świeżego łososia: rybę myjemy, oczyszczamy z
ości i skóry. Siekamy drobno; Jeżeli decydujemy się na łososia
pieczonego: łososia myjemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i
pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 25 minut w 180 stopniach C. Z
upieczonej ryby zdejmujemy skórę i drobno siekamy.
2.
Łososia wędzonego oczyszczamy ze skóry i drobno siekamy. Wędzoną i
surową/pieczoną rybę mieszamy. Doprawiamy do smaku pozostałymi
składnikami: solą, pieprzem, musztardą, majonezem, koperkiem, posiekaną
drobną pietruszką i suszonymi pomidorami. Dekorujemy listkiem natki
pietruszki.
3. Gotowy tatar możemy jeść z dodatkiem surowego ogórka. Idealnie nadaje się jako pasta do kanapek. Próbujcie!
Smacznego!
Pierwsze słyszę o takim czymś! Trzeba przetestować.
OdpowiedzUsuńPilnie potrzebuję pieniędzy na kosztowne leczenie mojego syna. Nie było nikogo, kto mógłby mi pomóc, więc chciałem wziąć pożyczkę z banku. I tam potrzebują poręczycieli, dużo referencji, których nie miałem. Nie obchodzi ich, że pieniądze są pilnie potrzebne, dziecko nie będzie czekać! Bardzo się cieszę, że znalazłem w Internecie porównanie kredytów na stronie RacoonGo.com. Pieniądze otrzymane bardzo szybko i bez poręczycieli! Byłem bardzo zaskoczony, że to nie jest mistyfikacja. Dziękuję za pomoc w trudnych sytuacjach!
OdpowiedzUsuńTrzeba znaleźć dodatkową pracę.
UsuńWygląda przepysznie :) Trzeba to przetestować.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie to wygląda. Muszę kiedyś to przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńJa koniecznie muszę tego spróbować! :D
OdpowiedzUsuńBlog robi ogromne wrażenie. Widać tutaj włożone serce i wysiłku z pasji. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńNie przepadam za tatarem ale taki z łososia chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńTatar wygląda smakowicie :) Miejsce pełne pozytywnej energii :) Widać, że blog prowadzony jest z sercem. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńJa jem takiego tatara przynajmniej raz w miesiącu :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, wyszedł pyszny. Rodzinka zjadła go za jednym zamachem. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej takie danie na pewno jest smaczne i tak przynajmniej prezentuje się na zdjęciu. Ja jestem również zwolennikiem przyrządzania koreczków z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/koreczki-z-lososiem-kaparami-i-awokado/ i jestem przekonany, że takie danie na pewno jest w stanie zasmakować każdemu.
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńfajny artykuł, będę tu wracać
OdpowiedzUsuńNie jestem wielkim fanem dań z łososiem. Moim zdaniem tatar z ryby nie może być smaczny, aczkolwiek jestem pewien, że znajdzie wielu zwolenników.
OdpowiedzUsuńCiekawe i interesujace wpisy
OdpowiedzUsuńBardzo fajny tekst
OdpowiedzUsuńpodobają mi się twoje wpisy
OdpowiedzUsuńMasz bardzo ciekawe wpisy!
OdpowiedzUsuńapaszki jedwabne,
OdpowiedzUsuńszal wełniany,
ciepłe szale damskie
To są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować takiej wersji tatara.
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńTo danie należy do moich ulubionych. Super propozycja.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńrzetelne treści i fajne wpisy
OdpowiedzUsuń