Strony

czwartek, 22 listopada 2018

Tatar z łososia

Uwielbiam łososia! Tatar "chodził" za mną od dłuższego czasu. Wersja bezmięsna moim zdaniem wymiata. Idealna na kolację! U mnie jednak bez surowej ryby, ale tylko dlatego, że nigdy nie jestem pewna jej źródła i nigdy nie ryzykuję. Kupując świeżą rybę, radzę pytać o to, czy można ją użyć do sushi lub czy nadaje się do spożycia przez dziecko. U mnie te pytania zawsze się sprawdzają. Często wtedy słyszę, "zapraszam we wtorek, dzisiaj nie jest najświeższa". Wypróbujcie ;)
A dzisiaj zapraszam na pyszny tatar z łososia.

Składniki do przygotowania tatara:

200 g świeżego łososia
200 g łososia wędzonego na zimno
2 łyżki posiekanego koperku
kilka liści natki pietruszki
kilka suszonych pomidorów z oleju
sól/pieprz
2 łyżki jogurtu lub majonezu
łyżeczka musztardy

1. Jeżeli decydujemy się na świeżego łososia: rybę myjemy, oczyszczamy z ości i skóry. Siekamy drobno; Jeżeli decydujemy się na łososia pieczonego: łososia myjemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 25 minut w 180 stopniach C. Z upieczonej ryby zdejmujemy skórę i drobno siekamy.
2. Łososia wędzonego oczyszczamy ze skóry i drobno siekamy. Wędzoną i surową/pieczoną rybę mieszamy. Doprawiamy do smaku pozostałymi składnikami: solą, pieprzem, musztardą, majonezem, koperkiem, posiekaną drobną pietruszką i suszonymi pomidorami. Dekorujemy listkiem natki pietruszki. 
3. Gotowy tatar możemy jeść z dodatkiem surowego ogórka. Idealnie nadaje się jako pasta do kanapek. Próbujcie!
Smacznego!


28 komentarzy:

  1. Pierwsze słyszę o takim czymś! Trzeba przetestować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pilnie potrzebuję pieniędzy na kosztowne leczenie mojego syna. Nie było nikogo, kto mógłby mi pomóc, więc chciałem wziąć pożyczkę z banku. I tam potrzebują poręczycieli, dużo referencji, których nie miałem. Nie obchodzi ich, że pieniądze są pilnie potrzebne, dziecko nie będzie czekać! Bardzo się cieszę, że znalazłem w Internecie porównanie kredytów na stronie RacoonGo.com. Pieniądze otrzymane bardzo szybko i bez poręczycieli! Byłem bardzo zaskoczony, że to nie jest mistyfikacja. Dziękuję za pomoc w trudnych sytuacjach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) Trzeba to przetestować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie to wygląda. Muszę kiedyś to przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja koniecznie muszę tego spróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Blog robi ogromne wrażenie. Widać tutaj włożone serce i wysiłku z pasji. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za tatarem ale taki z łososia chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tatar wygląda smakowicie :) Miejsce pełne pozytywnej energii :) Widać, że blog prowadzony jest z sercem. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jem takiego tatara przynajmniej raz w miesiącu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam, wyszedł pyszny. Rodzinka zjadła go za jednym zamachem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak najbardziej takie danie na pewno jest smaczne i tak przynajmniej prezentuje się na zdjęciu. Ja jestem również zwolennikiem przyrządzania koreczków z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/koreczki-z-lososiem-kaparami-i-awokado/ i jestem przekonany, że takie danie na pewno jest w stanie zasmakować każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń
  14. fajny artykuł, będę tu wracać

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jestem wielkim fanem dań z łososiem. Moim zdaniem tatar z ryby nie może być smaczny, aczkolwiek jestem pewien, że znajdzie wielu zwolenników.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe i interesujace wpisy

    OdpowiedzUsuń
  17. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  18. Podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Koniecznie muszę spróbować takiej wersji tatara.

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  21. To danie należy do moich ulubionych. Super propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  22. rzetelne treści i fajne wpisy

    OdpowiedzUsuń