Najlepsze śniadanie to takie, które da nam energię, będzie odżywcze i dobrze zbilansowane. Ach no i oczywiście szybkie :) Przyznaję, że wszelkiego rodzaju granole czy musli domowej roboty są moimi ulubieńcami. Możemy puścić wodze fantazji i tworzyć dowolne mieszanki. Przygotowujemy je wcześniej w większej ilości i spokojnie możemy używać przez 2-3 tygodnie, przechowując w słoiczku. Idealnym dodatkiem będzie mleko czy jogurt oraz świeże owoce :) Zapraszam!
Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowej granoli/musli:
1/2 szklanki pestek słonecznika
szklanka orzechów włoskich
2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych i/lub gryczanych i/lub jaglanych lub miks
1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
3 łyżki płynnego miodu
kopiasta łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru w proszku
1. Na rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika i posiekane wcześniej orzechy włoskie. Mają być lekko rumiane.
2. Następnie dodajemy płatki i nasiona amarantusa, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy.
3. Mieszankę zbóż i orzechów zgarniamy na brzegi patelni, a na jej środek wkładamy olej kokosowy. Gdy się rozpuści mieszamy z płatkami i orzechami.
4. Całość polewamy miodem, dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy na patelni. Po tym czasie granola gotowa. Wystarczy zdjąć z patelni na deskę lub duży talerz, a po wystygnięciu pokruszyć i przesypać do słoika.
Smacznego!
Wygląda naprawdę bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Bardzo lubię jeść granolę na śniadanie z jogurtem. Na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńWrażenie to robi bezsprzecznie niesamowite :D
OdpowiedzUsuńWygląda super. Ja wolę zdecydowanie śniadania na słono ale na taką granolę może bym się skusiła. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGranola na śniadanie? Czemu nie? Warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na śniadanie. Jutro będę musiała coś takiego zrobić sobie rano. Super wygląda.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie z pewnością dostarczy wiele energii na cały dzień :) Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPani Marto jaka porcja na sniadanie przy diecie?
OdpowiedzUsuńDomowa granola najlepsza, bo te kupne mają za dużo cukru. Super blog, będę wpadać częściej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj kusi, kusi to jedzonko :)
OdpowiedzUsuńUroczo to wygląda :) Bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten blog. Jestem pod wrażeniem. Uwielbiam zdrowe śniadania tego typu. Na pewno jutro wypróbuję.
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje to śniadanie. Muszę koniecznie coś takiego zrobić :)
OdpowiedzUsuńkusi to jedzonko
OdpowiedzUsuńkusi piękne jedzenie, a jakie zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńBezwzględnie kuszące danie :D Nie mam pytań ;D
OdpowiedzUsuńMi się to niesamowicie podoba :)
UsuńWygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńJedząc tak zdrowe i pyszne musli na pewno wyjdzie nam to na zdrowie :) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńŚwietny blog. Na pewno będę częściej tutaj zaglądać. Super inspiracja.
OdpowiedzUsuńDokładnie, ja mam bardzo analogiczne odczucia :)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Ja dodaję więcej różnego rodzaju orzechów, bo za włoskimi jakoś specjalnie nie przepadam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWiele jest takich blogów, ale ten jest oryginalny i ma to coś co przyciąga czytelników. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, brzmi pysznie, będę musiała ten przepis wypróbować.
OdpowiedzUsuńpychotka mniam :)
OdpowiedzUsuńgluten free
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńTo musli smakuje wspaniale
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe spostrzeżenia, które otwierają oczy na wiele rzeczy. Dziękuję autorowi za wspaniałą lekcję. Pozdrawiam z podziwem!
OdpowiedzUsuńSprawdź nasze aktualności,
Zarezerwuj tera, Zobacz ofertę,
Zobacz nasze nowości
Ta propozycja bardzo mnie zaciekawiła.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń