Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, wijec ziemniaczany czy pataty. Jest ich kilka odmian. Niestety w Polsce nie cieszą się tak dużą popularnością jak zwykłe ziemniaki. A szkoda. Składem witamin i minerałów znacznie wyprzedzają tradycyjne ziemniaki. Wartość odżywcza bulw batata jest o ok. 50% wyższa niż ziemniaka.
- bataty są bogate w witaminę A, C, K, PP, witaminy z grupy B;
- zawierają minerały takie jak: wapń, fosfor, potas, mangan, magnez, sód, cynk, żelazo czy selen
- w 100 gramach mają 86 kcal
- zawierają beta karoten
- są ważne dla zdrowie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy
- mają niski indeks glikemiczny więc bez obawy mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność
- mają niski indeks glikemiczny więc bez obawy mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność
Frytki z batatów to szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Pasują zarówno do ryb jak i mięsa. Ja najbardziej lubię je w formie pieczonej. Mają słodki smak.
Do przygotowania batatów potrzebujemy:
piekarnika nagrzanego do 200 stopni c (grzałka góra-dół)
2 batatów średniej wielkości
łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
ulubionych przypraw, u mnie: papryczka chili w proszku, zioła prowansalskie, odrobina soli, suszone pomidory w proszku
świeżego tymianku do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Bataty myjemy i obieramy ze skóry.
2. Kroimy w cienkie słupki.
3. W szklance mieszamy przyprawy z olejem i smarujemy nim nasze frytki. Możemy to zrobić w misce.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, i układamy na nim pokrojone bataty.
5. Pieczemy około 15 -20 minut, do zrumienienia brzegów.
6. Upieczone i lekko przestudzone bataty posypujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego!
takich tradycyjnych nie lubię, ale te z batatów są świetne!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam <3 Pozdrawiam!
UsuńZnam, ale preferuję je w wersji nieco grubszej niż ta ze zdjęcia ;) wydaje mi się, że wtedy mniej obsychają :)
OdpowiedzUsuńgdzieś dziś już czytałam o batatach. Chyba naprawdę muszą być świetne, nigdy nie miałam okazji spróbować ani w słodkiej ani słonej wersji :) muszę to zmienić koniecznie! ;)
OdpowiedzUsuńznam, uwielbiam :) i właśnie w wersji cieniutkiej żeby chrupały troszkę :D odpowiednio doprawione są idealne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię frytki z batatów, aczkolwiek muszę przyznać, że jestem ich w stanie zjeść niewiele, bo jednak słodycz batatów w nadmiarze nie jest dla mnie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bataty, niestety w naszych sklepach są dość ciężko dostępne. Często jednak w przypadkach diet z dostawą serwują właśnie pyszne dania z batatami. Kilka razy się skusiłem. :) A fryteczki na pewno spróbuje przy kolejnej okazji. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o dostępność to bataty sa praktycznie zawsze w sklepach typu LIDL, Biedronka, Auchan. Kosztują ok 7 złotych za kilogram 😄
UsuńPyszne ale trudno pokroić batata w paski :(
OdpowiedzUsuńTwardziel z niego ;) Ale dobry nóż i juz nie jest tak trudno. Poza tym zawsze można poprosić o pomoc ;)
Usuńlubię takie kulinarne "oszukaństwa" :D fit czipsy itd :D
OdpowiedzUsuńniestety nie przepadam za batatami dla mnie smakują jak marchewki, których nienawidzę :(
OdpowiedzUsuńhttp://twosistersbloog.blogspot.com/
Ja też nie lubię, wolę tradycyjne frytasy z chrupiącą skórką.
OdpowiedzUsuńNiestety tradycyjnie frytasy nie mogą często gościć w codziennym menu. A pieczone bataty i owszem :) zawsze można upiec zwykłego ziemniaka pokrojonego w cienkie słupki ;) tez pycha!
UsuńJa też lubie zwykłe frytki ... jak i miliony rzeczy, ktorych nie moge przy insulinoopornosci ... jak sie nie ma co sie lubi, to sie kombinuje :)
UsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuńFascynujący wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńsuper blog
OdpowiedzUsuńUwielbiam frytki z batatów. Smakują rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam te fryty
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń