Strony

sobota, 3 października 2015

Domowa granola z pieczoną śliwką

Jedno z moich ulubionych śniadań. Zawsze gdy "chodzi za mną" coś słodkiego, przygotowuję sobie ten deser. Świetnie sprawdza się jako pierwszy posiłek. Do naszej kruszonki/granolki ;) możemy dodać miks naszych ulubionych płatków zbożowych (owsiane, orkiszowe, gryczane, jaglane) i orzechów. Mamy ogromne możliwości, dzięki czemu takie śniadanie nigdy nam się nie znudzi. Do jego przygotowania możemy wykorzystać praktycznie każdy owoc. Świetnie sprawdzi się jabłko, mango, brzoskwinia, gruszka, banan czy nawet maliny. U mnie śliwka, a to dlatego, że sezon na nią w pełni. Oczywiście nie byłabym sobą, jakbym nie wspomniała o jej właściwościach. 

Zatem pokrótce, śliwki:

- zwiększają apetyt; 
- poprawiają trawienie, dlatego często dodajemy je do takich potraw jak bigos;
- dzięki dużej obecności pektyn i kwasów organicznych działają jak miotła dla naszego przewodu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom;
- są bogate w witaminę A i E, działają jak przeciwutleniacze, wykazują właściwości antynowotworowe
- zawierają potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B
- bogatsze w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy są śliwki suszone

Pamiętajmy jednak, że co za dużo to niezdrowo. Śliwki w nadmiernych ilościach będą powodowały wzdęcia, a nawet biegunki.

Czas na przepis.
Do jego przygotowania (2 porcje) potrzebujemy:

2-3 dojrzałych śliwek (u mnie Renklody)
Kruszonka (dowolny miks):
2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
łyżka płatków jaglanych
łyżka płatków migdałowych
łyżka płatków kokosowych
1/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
łyżka miodu
czubata łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego (polecam Olejowy Raj)

1. Śliwki myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy na ćwiartki.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, grzałka góra dół. Przygotowujemy dwa żaroodporne ramekiny.
3. Masło/olej i miód roztapiamy w małym rondelku. Zdejmujemy z ognia.
4. Wsypujemy składniki kruszonki i dokładnie mieszamy.
5. Na dnie foremek układamy pokrojone śliwki. Posypujemy przygotowaną granolą.
6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia kruszonki.
Smacznego!









19 komentarzy:

  1. Zdecydowanie jedna z najlepszych słodko-zdrowych propozycji!

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm...ale mam teraz smaka , trzeba iść po śliwki teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam przed chwilą na drugie śniadanie i muszę przyznać, że to było obłędne! Dawno mi tak bardzo śliwki nie smakowały :D z tym, że dodałam mniej miodu, bo nie lubię zbyt słodkich posiłków, ale łyżeczka była dla mnie idealna <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny, pomysłowy z pasją blog. Powodzenia i zapraszam do mnie obs/ kom http://eathealthilyandkeepfit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Super blog. Spróbuje przepisu. Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam śliwki, na pewno zrobię tę granolę!

    OdpowiedzUsuń
  7. a ile ma kalorii ten deser?

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę przyznać, że bardzo ciekawa propozycja :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Skusiłam się na wypróbowanie tego przepisu i była to rewelacyjna decyzja.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna opcja na pyszne śniadane

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wersja pożywnego śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń