Sezon na szparagi dobiega końca. Niestety :( Ja intensywnie nadrabiam blogowe zaległości :) A wszystko przez remont, przeprowadzkę do nowego mieszkania, ślub (!) i ukochaną pracę w poradni. Już niedługo (mam nadzieję) pochwalę się nową kuchnią <3
A dzisiaj kanapki ze szparagami i sadzonym jajkiem. Połączenie wyśmienite!
Składniki do przygotowania kanapki:
kilka szparagów zielonych (6-8 sztuk)
bułka grahamka lub orkiszowa (może być domowej roboty, przepis TUTAJ
2 kurze jajka
ser mozzarella
sól niskosodowa
świeżo mielony pieprz
łyżeczka oleju rzepakowego
Marynata do szparagów:
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
łyżeczka oleju rzepakowego
1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nią szparagi. Następnie szparagi zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach C.
2. W międzyczasie przygotowujemy sadzone jajka. Na rozgrzany olej wbijamy jajka i smażymy około 3 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Bułkę dzielimy na pół. Na każdej z połówek układamy jajko, następnie zapieczone szparagi i plaster mozzarelli. Zapiekamy ponownie w piekarniku w 200 stopniach C, aż ser się roztopi.
Kanapki ze szparagami gotowe :) Smacznego!
świetna sycąca sałatka:)
OdpowiedzUsuńTo raczej sycąca kanapka ;)
Usuńooo to wygląda MEGA ! <3
OdpowiedzUsuńLecę do kuchni :)
Haha :) smakowało pysznie. Pozdrawiam
UsuńJak ładnie to wygląda kolorystycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kanapki z jajkiem sadzonym :) Połączenia ze szparagiem jeszcze nie próbowałem ale kiedyś przetestuje.
OdpowiedzUsuńciekawe pomysły i fajnie napisany blog :)
OdpowiedzUsuńniesamowity blog, przyjemnie sie go czyta i ogląda !
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuńCiekawe inspiracje dobra robota!
OdpowiedzUsuńWarto poczytać takie wpisy
OdpowiedzUsuńTen wpis dał mi do myślenia
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, super to wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję, ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńwspaniały wpis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, a ten przepis wygląda mega smacznie, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńDużo tu kulinarnych nowinek bardzo mi się podoba ten blog.
OdpowiedzUsuńA to są moje smaki z dzieciństwa, niezapomniane na zawsze.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń