Strony

środa, 12 lutego 2014

Gofry z orkiszowej mąki

Walentynki już w piątek. Idealnie byłoby zacząć ten dzień od pysznego śniadania :) Zapraszam na gofry!

Składniki potrzebne do przygotowania gofrów:

1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek extra vergine
300 ml mleka chudego 0,5%
kilka ziarenek z laski wanilii
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru
szczypta soli

Dodatki:
zmielone 2-3 łyżki cukru brązowego na cukier puder lub 2-3 łyżki miodu
ulubione owoce
serek homogenizowany waniliowy light


1. Mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i mieszamy.
2. Dodajemy mleko, same żółtka, olej lub oliwę. Miksujemy na jednolitą masę.
3. Z białek ubijamy pianę i razem z ziarenkami wanilii, dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.
4. Rozgrzewamy gofrownicę na maksymalną moc. Moja ma... bardzo dużo lat ;). Wylewamy ciasto (najlepiej odpowiedniej wielkości chochlą) i rozsmarowujemy je po powierzchni gofrownicy. Pieczemy około 3-4 minut.
5. Gotowe gofry polewamy miodem lub cukrem pudrem. Układamy na nich ulubione owoce. 
Dodatkowo możemy polać topioną gorzką czekoladą, posypać płatkami migdałowymi, lub posmarować masłem orzechowym i pokroić talarki z banana. Pycha! Smacznego:)

fot. Kamil Ćwiklewski

20 komentarzy:

  1. Piękne gofry! Moje zawsze wychodziły klapnięte z jednej strony :-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) Być może lałaś za mało ciasta do gofrownicy i dlatego z jednej strony były płaskie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mąka orkiszowa w takim razie jest kolejna na mojej liście zakupów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog! Super przepisy, już korzystałam z niektórych! Pyszne wyszło ciasto z buraków ;)
    Przepiękne zdjęcia! :)
    Pozdrawiam i czekam na kolejne dietetyczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy mąka orkiszowa pelnoziarnista sie nada? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę kupić gofrownicę, na Twoich zdjęciach gofry wyglądają tak apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. W życiu nie jadłam tak genialnych gofrów! Ubustwiam Twoje przepisy są świetne! Mam tylko jedno pytanie. Czy mogła byś zawierać wartość energetyczna na porcje? Jeśli to nie kłopot.. Z góry dziękuję. Profesjonalny kucharz:)

    OdpowiedzUsuń
  7. gofry wspaiałe,mój synuś nie może jeść pszenicy,był zachwycony deserem Dziękuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
  8. ile gofrów wychodzi tego przepisu ?



    OdpowiedzUsuń
  9. 1/2 szklanki oleju to chyba niekoniecznie dietetycznie :), bez oleju albo np. 2 łyżki też chyba by wyszły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ciasto na gofry nie wyjdzie bez oleju :(
      W przepisie nie chodzi o to, aby gofry były dietetyczne tylko, żeby były zdrowszą wersją dla klasycznych gofrów :) 1-2 gofry raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. Jasne, że nie :), ja robię z mąki graham 1850 i daję max 1 łyżka oleju, wychodzą jak najbardziej :)....ale z mąki orkiszowej nie próbowałam moze ona ma inne właściwości
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. To był prawdziwy intelektualny festiwal! Dziękuję autorowi za tak mądry i ciekawy tekst. Pozdrawiam z szacunkiem!

    Wejdź na stronę,
    Dowiedz się, jak to działa,
    Sprawdź teraz,
    Zobacz szczegóły

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie skosztuję takie pyszności. Uwielbiam gofry.

    OdpowiedzUsuń