Dzisiaj faszerowana cukinia... Faszerowana suszonymi pomidorami, serem Feta, czarnymi oliwkami i świeżym tymiankiem. Idealnie nadaje się jako smaczna i prosta przekąska.
Do przygotowania faszerowanej cukinii potrzebujemy:
jednej cukinii
sera Feta light
czarnych oliwek bez pestek
suszonych pomidorów
świeżego tymianku
pieprzu
oraz łyżeczki do wydrążania
1. Cukinię dokładnie myjemy. Odcinamy oba końce, a środek wydrążamy specjalną łyżeczką wzdłuż całej cukinii.
2. Przygotowujemy farsz: suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, ser Feta w kostkę, a oliwki drobno siekamy. Składniki łączymy ze sobą. Dodajemy świeży tymianek, pieprz, a w razie potrzeby sól.
3. Gotowym farszem wypełniamy wcześniej wydrążoną cukinię.
4. Następnie cukinię kroimy w 1,5 centymetrowe talarki.
5. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy nasze krążki z każdej ze stron.
Przekąska idealna na ciepło jak i zimno. Smacznego :)
Proste, a jakie efektowne. Jak tylko uzbieram wszystkie składniki, to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńFajny pomysł na przystawkę :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje i pięknie podane
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… :)
OdpowiedzUsuńSuper:) muszę ją zrobić!
OdpowiedzUsuńlubie cukinie
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń