Sezon na marchewkę w pełni, a więc czas idealny na ciasto marchewkowe. Marchew - z pozoru pospolite warzywo leczy, upiększa i odmładza :) Jej korzeń bogaty jest w karoten, ale także potas oraz
witaminy: B1, B2, C i E, a także łatwo wchłaniany przez organizm wapń. Poza tym dostarcza miedzi, żelaza, magnezu oraz manganu. Karoten to
pomarańczowo-żółty barwnik występujący w warzywach i owocach. Chroni on przed drobnoustrojami. Ma także działanie przeciwutleniające oraz korzystnie wpływa na wzrok i układ
odpornościowy. Jest prowitaminą witaminy A. Występuje głównie jako alfa- i beta-karoten.
Jakiś czas temu ktoś z Was prosił mnie o "odchudzenie" ciasta marchewkowego :) I voilà - oto jego lżejsza wersja, bez grama białej mąki, cukru oraz 150g oleju (bo tyle najczęściej znajdziemy w tradycyjnym przepisie na to ciasto :)) Czy zdajecie sobie sprawę, że 150g oleju to dodatkowe 1326 kcal?
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta marchewkowego:
400g drobno tartej marchwi
130g zmielonych na mąkę płatków owsianych
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
30g orzechów włoskich
50g owoców suszonych (rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli)
Do dekoracji:
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 3%
pół łyżeczki żelatyny
płatki migdałowe
1. Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę, Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
3. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.
4. Następnie przez sitko przesiewamy "mąkę", proszek do pieczenia i przyprawy i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.
5. Do gotowej masy dodajemy bakalie.
6. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut.
7. W między czasie przygotowujemy naszą "polewę" ;) Do garnuszka wlewamy 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
8. Upieczone ciasto odstawiamy na 15 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blachy.
9. Dekorujemy waniliową polewą i posypujemy migdałami :)
Smacznego i słodkiego Kochani :)
uwielbiam ciasto marchewkowe! ;-)
OdpowiedzUsuńU mnie również jedno z ulubionych :)
Usuńślinka cieknie!!
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Właśnie na weekend planuję zrobić ciastko marchewkowe i miałam szukać przepisu. Ale już mam! :)
OdpowiedzUsuńTo smacznego w takim razie :)
UsuńDziękuję Ci bardzo!! Buziaki
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Pozdrawiam
UsuńJaka średnica formy?
Usuń21 cm :)
Usuńale pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńchyba najlepsze marchewkowe ciasto jakie widziałam *-* pycha !
OdpowiedzUsuńmiło! :)
UsuńDzisiaj zrobię, tylko nie mam składników na polewę. Mam nadzieję, że nie będzie bez niej zbyt nudne, czy suche ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam :) rewelacyjne! bardzo dziękuję za przepis :)
Usuńcieszę się bardzo :) Pozdrawiam :)
Usuńile to 130 g platkow owsianych przeliczajac na szklanki?
OdpowiedzUsuń120g to pełna szklanka :)
UsuńO jak dobrze, że tutaj trafiłam! Planuję zrobienie ciasta marchewkowego, a Twoje wygląda przepysznie, a więc chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa również cieszę się, że tu trafiłaś :)
UsuńPowiem tylko tyle: PYSZNOŚCI!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJak ja się cieszę, że tu trafiłam:-) cudowny przepis i pojawi się u mnie na stole za niedługo.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda niesamowicie dobrze jak na dietetyczne:-) sama ostatnio lubuję się w zdrowych cistach- jako,że nie jem już od pół roku słodyczy muszę czymś sobie zastępować lukę w menu:-)
Więc jak tylko zagości na Twoim stole, napisz czy smakowało :) Pozdrawiam :)
UsuńJestem zafascynowana twoim blogiem, jakością zdjęć, wykonaniem potraw, składników jakie dodajesz. Jak dla mnie idealny blog!
UsuńCiasto smakowało!! :*
dziękuję za przemiłe słowa :)
Usuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńdzięki :) Miło :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach. Ciasto prezentuje się pięknie i jest zapewne przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto super,polecam ten przepis innym:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCiasto super. Zrobiłem małą modyfikację i tartą marchewkę zastąpiłem marchewką z sokowirówki plus pół szklanki chudego mleka.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
UsuńUpiekłam i wyszło okropne... W smaku jest takie bezpłciowe ;(
OdpowiedzUsuńTo ciasto robiło bardzo dużo osób, w tym moich pacjentów i pierwszy raz spotykam się z opinią, że jest niesmaczne czy "okropne"... Anonimowy być może zrobiłaś/eś coś nie tak. Pozdrawiam
UsuńWszystko robiłam według przepisu.. :( Twoje wygląda przepysznie, a moje jakby było surowe, niedopieczone. A tak w ogóle jaki smak miało Twoje ciasto ?
UsuńI jeszcze czy Twoje ciasto po upieczeniu było lepkie ? Pozdrawiam :D
UsuńSmak był lekko korzenny za sprawą cynamonu i imbiru i oczywiście słodki. Ciasto kroiłam po przestudzeniu więc lepkie nie było, było wilgotne za sprawą marchewki :) Może powinnaś wydłużyć czas pieczenia. Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam ciasto i zastąpilam mielone otręby mąką ryżowa też dobre teraz szukam przepisu na moje ulubione brownie
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, w ten weekend na pewno wypróbuję! A mam pytanie, bo obejrzałam wiele Twoich przepisów na ciasta i czy piekarnik nastawiasz z termoobiegiem, czy bez? :)
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu, góra - dół.
UsuńPozdrawiam :)
Dzięki Tobie to ciasto stało się jednym z moich ulubionych! :) Właśnie robie je po raz trzeci, poprzednimi razy było pyszne i tym razem na pewno też takie będzie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy, bardzo dziękuje za wszystkie i pozdrawiam
ciasto rewelacja poezja :)
OdpowiedzUsuńile kalorii ma porcja?
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis !!!
OdpowiedzUsuńświetny przepis, robiłam go kilka razy, ale mam taki problem, ze za kazdym razem gdy je robie, po wyjeciu z piekarnika opada mi. Czy ja cos robie źle czy tak jest zawsze? Moze pytanie głupie, ale meczy mnie ta sprawa. Oczywiscie ciasto mimo wszystko jest wyśmienite i uwielbiam je ;)
OdpowiedzUsuńCzy można już kupić zmielone płatki owsiane? Nie posiadam niestety takiego urządzenia jak młynek do kawy i co grosza nie znam nikogo, kto by je miał. Nie chciałabym zastępować ich mąką..
OdpowiedzUsuńNiestety, chyba nie można kupić mielonych płatków owsianych, ale możesz kupić owsianą mąkę lub mąkę orkiszową, która również świetnie się tutaj sprawdzi. Dodatkowo możesz zmielić płatki blenderem. Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam z mąką ryżową i polewą z białej czekolady i orzechów włoskich.. miało być dietetycznie,ale niestety ..jak posmakowałam samo ciasto, nie zachwyciło mnie, może dlatego, że chciałam "oszukać siebie" i myślałam,że ciasto będzie pyszne mimo wersji light..bałam się wypróbowania polewy z przepisu, dlatego ta biała czekolada..ona uratowała smak:).. bez polewy ciasto jest za mało słodkie..Spróbuję innego ciasta w wersji z Twoich przepisów, które jest Twoim ulubionym?pozdrawiam,Magda
OdpowiedzUsuńMuszę dodać,że na drugie dzień smaczniejsze..dobre to ciasto:)pozdrawiam,Magda
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jednak się przekonałaś :) Do mniej słodkich wypieków trzeba się przyzwyczaić. Wiem, że jesteś miłośniczką bardzo słodkich ciast - wybór białej czekolady chociażby o tym świadczy, która moim zdaniem nie zasługuje na miano czekolady. Nie zawiera ona masy kakaowej, a w skład jej wchodzą: na pierwszym miejscu cukier, następnie tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, lecytyna sojowa, wanilia i inne... Następnym razem wybierz mleczną (30% kakaa, a najlepiej gorzką czekoladę (60, 70, 80% i więcej kakaa). Pozdrawiam :)
Usuńsłowa "kakao" się nie odmienia;) pozdrawiam i dzięki za przepis!
UsuńCudowne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe i wyszło rewelacyjne !
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
Witam,
OdpowiedzUsuńmogłabyś napisać ile kalorii mają Twoje poszczególne przepisy. Bardzo mi zależy. Z góry dziękuje
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Usuńwg moich wyliczen ok 1800 kcal cale ciasto
UsuńDobrze, będę dodawać wartość odżywczą do poszczególnych przepisów. Z wcześniejszych postów, obliczę wartość tych najbardziej popularnych m.in. ciasta marchewkowego. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWczoraj tutaj trafiłam, a dziś upiekłam to ciasto. Smakuje wybornie, rodzina stwierdziła, że przypomina piernik. Zamiast polewy jaką zaproponowałaś użyłam jogurtu naturalnego. Byłabym bardzo wdzięczna za podanie kaloryczności. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMarlena
Ślicznie wyglądasz i stąd pytanie: gdzie kupiłas bluzkę i jeansową kamizelkę? :D
OdpowiedzUsuńAleż piękne kolorowe zdjęcia :) A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.
OdpowiedzUsuńnigdy, muszę nadrobić ;)
UsuńWłaśnie czekam na wyjęcie z piekarnika (:
OdpowiedzUsuńwcinam jeszcze cieple...pycha :) swietny przepis, zawsze robilam ciasto marchewkowe z 2 szklankami cukru i szklanka oleju, ten przepis jest o wiele lzejszy
OdpowiedzUsuńmartwi mnie tylko ze polewa sie nie sciela, moze za malo zelatyny...
130 g zmielonych platkow czy 130 g platkow ?
OdpowiedzUsuńa co to za różnica?
Usuńno wlasnie chyba jest roznica, bo wlasnie chcialam zapytac ile mąki nalezy dodac, bo w młynku z tych platków zrobi sie mąka....z płatków robi sie wiecej objetościowo maki, i ona jest cięższa jak sadzę? Dagmara Sindalska
Usuńchyba jednak nie cięższa, tylko objętościowo jest jej wiecej :)D.S
UsuńDzisiaj piekłam ciasto marchewkowe z innego przepisu;) Wyszło dobre,ale myślę że Twój przepis jest ciekawszy!:) Spróbuje następnym razem;) Ciekawy blog,myślę że będę zaglądać tu częściej;)
OdpowiedzUsuńtaki serwis a pozyczyl sobie twoje zdjecie ucinając logo nie ładnie http://vitalia.pl/przepisy/27952/Ciasto-marchewkowe-dietetyczne.html
OdpowiedzUsuńehh.. nieładnie, coraz częściej dochodzą do mnie takie informacje
UsuńDzięki, pozdrawiam :)
i kolejny serwis ktory sobie zabrał zdjecie http://www.mojanowafigura.pl/dieta/przepisy/dietetyczne-ciasto-marchewkowe/
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie próbowałem - zapisuje i będzie robione w najbliższych dnia ;)
OdpowiedzUsuńProbuje ogarnac ile to jest w przeliczeniu na szklanki 400gr marchwi.A przepis wyglada rewelacyjnie,wlasnie zabieram sie do wyprobowania:-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto ma być takie mokre, pakowate w środku? Nie wiem czy dobrze zrobiłam, jest bardzo mokre :/ Piekło się znacznie dłużej niż w przepisie. PS. Smaczniusie mimo, że konsystencja taka dziwna :P
OdpowiedzUsuńChciałabym zapytać, czy wie Pani, ile należałoby dodać melasy karobowej, żeby zastąpić tę ilość miodu z przepisu?
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto, wyszło bardzo dobre :-) Smakowało mi zarówno na gorąco, jak i na zimno. Chętnie poeksperymentowałabym z innym rodzajem mąki, żeby miało mniej "chlebowy" posmak. Czy mogłaby Pani polecić jakiś zdrowy rodzaj mąki do ciast?
OdpowiedzUsuńPolecam orkiszowa typ 2000 lub 1850 :)
UsuńOk, doczytałam już, że poleca Pani mąkę orkiszową :-)
UsuńPozdrawiam!
Dziękuję!
UsuńNie wyszło :( z zewnątrz ciemne - wewnątrz ciapa... Trzymałam ok 1h
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe z burakiem już gotowe i się studzi :) Teraz zabieram się za marchewkowy specjał!
OdpowiedzUsuńZaskoczyła mnie jednak moja waga, wyczerpała mi się właśnie bateria i nie mam jak odmierzyć składniki :( Czy byłabyś tak miła w tym czasie lekkiego zamieszania świątecznego i napisała mi ile marchewki i orzechów mogę dodać mierząc je szklanką ? Nie chciałabym zaburzyć proporcji kombinując :) Z góry bardzo dziękuję !
I oczywiście zdrowych i pogodnych Świąt ! :)
Wypróbowałam przepis.
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne ciasto! ;))
Witam,
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo kusi, chociaż ostatnio skuszona innym przepisem również w wersji zdrowiej - poniosłam druzgocącą porażkę. Najzwyczajniej w świecie wyszedł zakalec, dlatego chęć eksperymentowania z ciastem marchwiowym trochę mi opadła. W komentarzu przeczytałam, że ktoś wykorzystał wiórki marchwi z sokowirówki (bardzo sprytny sposób, żeby je przetworzyć). Trochę się jednak boję próbować z "odpadami", ponieważ ciasto może wyjść za suche (pozbawione soku). Chyba, że ta osoba sok wlała do ciasta, a nie wypiła :)
Może wypróbuję w weekend... ale aż się boję :)
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
Pyszne ciasto!!! Potwierdzone :))))
OdpowiedzUsuńSprawdzone. Polecam :))
OdpowiedzUsuńdzień dobry ;) mam pytanko.. czy mogłabym dodać zamiast płatków owsianych mąkę amarantusową? Kupiłam ją 'pod wpływem chwili' i szczerze nie mam pomysłu na jej wykorzystanie.. ;-)
OdpowiedzUsuńMożna :) Pozdrawiam!
Usuńktos chyba przywlaszczyl sobie przepis http://itsonedaycloser.blogspot.com/2013/10/najlepsze-dietetyczne-ciasto-marchewkowe.html
OdpowiedzUsuńAnonimie zanim kogoś oskarżysz przeczytaj post do końca. Przepis u mnie na blogu jest od marca 2014 i od samego początku jest podane źródło przepisu.
OdpowiedzUsuńczy zamiast płatków owsianych mielonych mogę dać mąkę pełnoziarnistą i ile powinnam kupić marchwi biorąc pod uwagę odpadki? Dzięki
OdpowiedzUsuńWłaśnie się picze... U mnie zamiast piany pianka, bo synek dorzucił jedno żółtko;), zamiast płatków mąka pełnoziarnista, o miodzie zapomniałam;) Dam znać jak wyszło... Tak się zastanawiam, czy nie można by go w razie czego dosłodzić stewią?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można słodzić stewią :)
UsuńJak wyszło?
Od dawna chodziło za mną jakieś pyszne, zdrowe ciasto. Dobrze, że przypomniałam sobie o Twoim genialnym blogu :) Już kiedyś robiłam ciasto marchewkowe z Twojego przepisu i wyszło przepyszne, właśnie piekę je po raz drugi. Tym razem zrobiłam z podwójnej porcji, bo poprzednio zeszło w jeden dzień ;)
OdpowiedzUsuńMega dobre wyszło! Pomysł z serkiem waniliowym, jako polewa to strzał w dziesiątkę! Następnym razem dam mniej miodu, bo jednak dla mnie trochę za słodkie, ale poza tym naprawdę mega!
OdpowiedzUsuńWitam ile kalori ma cale ciasto i ile jeden kawalek?
OdpowiedzUsuńa można kupić gotową mąkę owsianą? nie mam młynka hmm...
OdpowiedzUsuńMożna. Pozdrawiam
UsuńJako facet, czyli istota prosta w funkcjonowaniu lubie przepisy z dobrze zrobionymi zdjęciami. Na Twoich to ciasto, choć praktycznie wegańskie, wygląda super. Cieszy mnie też zastosowanie orzechów oraz miodu. Odnośnie miodu: jakiego miodu używasz? Czy takiego standardowego masowego czy też naturalnego?
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa :)
UsuńUżywam prawdziwego miodu prosto od pszczelarza. Pierwotnie nie jest on płynny. dopiero po podgrzaniu ma płynną konsystencję :)
Pozdrawiam
Witam .Dzis zrobilam ciacho wszystko super dalam chyba wiecej marchwi bo az 4szklanki dodalam kandyzowany imbir,morele,figi suszone,zurawine ,tylko maly problem ciasto po wystudzeniu nie chcialo odkleic sie od papieru nie wiem czemu nastepnym razem wysmaruje tortownice maslem i bulka tarta!Ciasto bardzo wilgotne i syte dziekuje za przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńByć może było trochę za ciężkie od suszonych owoców. Następnym razem wysmaruj formę ;)
UsuńPozdrawiam!
Witam, na ile stopni piekarnik i jaka funkcja pieczenia...??:)))
UsuńTemperatura podana jest w poście, dokladnie 1 podpunkt :) 180st C góra-dół
UsuńWiem, przepraszam...zauwazylam jak juz przygotowałam sobie składniki:)
UsuńCzy można z tego ciasta upiec babeczki?
OdpowiedzUsuńtak, oczywiście :)
UsuńWypróbowałam wczoraj, wyszło genialne! Najlepsze dietetyczne ciasto jakie jadłam :) Bałam się, że będzie za mokre w środku, ale po godzinie zostawiłam do stygnięcia w piekarniku, żeby sobie jeszcze doszło i wyszło idealne. Zamiast serka homogenizowanego udekorowałam domową nutellą z jogurtu i kakao. Dziękuję za przepis, będę śledzić Pani bloga!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam!
UsuńZrobiłam ciacho i zakochałam się od pierwszego kęsa :). Zamiast miodu, dałam ksylitolu, więc i mój cukrzycowy teść do ciacha się przytulil :D Super blog <3
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie <3
Usuńa czy jest jakis pomysl na polewa dla wegetarian ? nie chce uzywac zelatyny....
OdpowiedzUsuńProponuję agar :) Pozdrawiam urlopowo :)
UsuńWitam, mam pytanie co do polewy. Ile gramów ma jedno opakowanie serka, ja kupiłam 400 g i nie wiem czy nie za dużo ;)
OdpowiedzUsuńMożna zamienić makę na pełnoziarnistą ?
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto i było pyszne. W dodatku sam placek długo utrzymuje świeżość. Cieszę się, że znalazłam przepis na deser, który jest zarówno smaczny i zdrowy oraz niskokaloryczny :-) A link do tego ciasta już wysłałam koleżance :-)
OdpowiedzUsuńZapach unoszący się w kuchni obłędny! Szkoda, że ciasto po wyłączeniu piekarnika opadło i obecnie ma wysokość 1cm :D Jednak nadrabia smakiem. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńczy można ciasto piec w formie muffinek ?
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńGenialne, Super, Polecam <3
OdpowiedzUsuńHej, czy można je zrobić bez bakalii? Ewentualnie z masłem orzechowym? Nie przepadam za bakaliami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńod razu sie chudnie
OdpowiedzUsuńDokładnie, chudnie sie w oczach
OdpowiedzUsuń