Zbieranie grzybów na stałe wpisało się w polską tradycję, a kurki to jedne z najpopularniejszych i bardziej szlachetnych grzybów w naszym kraju. Uwielbiam ich delikatny smak i aromat. Należy jednak pamiętać, że jak inne grzyby, nie są one szczególnie wartościowymi produktami. Zawierają
dużo wody, niewielką ilość tłuszczu i białka. W nieznacznych ilościach w kurkach występują witaminy z grupy B, witamina C,
D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor czy jod. Kurki są ciężkostrawne, dlatego pomimo kuszącego aromatu i wyjątkowego
smaku, należy spożywać je z umiarem. Z tego też powodu, na grzyby powinny uważać przede wszystkim
osoby z problemami układu trawiennego i wątroby, małe dzieci oraz
starsze osoby.
Moje kurki były prosto z lasu, zbierałam je razem z tatą i nie mogłam się oprzeć, aby czegoś z nich nie stworzyć. Poza tym zostały oczyszczone i obrane specjalnie dla mnie (i jak tu nie uwielbiać dziadziusia <3 ) I tak przed Państwem zupa kurkowa :)
Do przygotowania zupy kurkowej potrzebujesz:
2 szklanek kurek
500ml wywaru warzywnego lub grzybowego
1 małą cebulę
łyżeczkę oliwy z oliwek
2 łyżek jogurtu greckiego light
sól niskosodowa/pieprz
koperek
1. Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości grzyba (pamiętajmy, że pod wpływem temperatury 2-3 krotnie zmniejszą swoją objętość)
2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę.
3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w połówki/ćwiartki kurki i dusimy około 10 minut.
4. Następnie wlewamy wywar (użyłam warzywnego, aby zupa była lepiej strawna). Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy do uzyskania wrzenia. I zdejmujemy z ognia.
5. Do zupy stopniowo dodajemy jogurt (zupa nie może być bardzo gorąca, ponieważ jogurt się zważy) i mieszamy.
6. Dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem. Zupa jest przepyszna :)
Smacznego!
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Ja robiłam ostatnio sosik kurkowy do kaszy ;))
OdpowiedzUsuńmniam :)
UsuńCześć :)
OdpowiedzUsuńZe względu na tematykę Twojego bloga, chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
pozdrawiam :)
Daria
dzięki za zaproszenie :) muszę się spieszyć :)Pozdrawiam serdecznie
UsuńMoże kiedyś dodasz jakieś pomysły na potrawy(obiad) bez mięsa? :)
OdpowiedzUsuńSą dania z rybą :) Chyba, że chodzi Ci o potrawy wegetariańskie? Jeśli tak, mogę coś wrzucić :)
UsuńChodzi mi o wegetariańskie. :) Super, no to czekam.
UsuńMam 6 zaległych postów do opublikowania więc trochę to potrwa ;) I proszę o konkrety tzn. czy produkty odzwierzęce jak mleko, jaja itp. wchodzą w grę? :D
Usuń:)
OdpowiedzUsuńOdzwierzęce wchodzą w grę. :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPowstała w sumie od niechcenia, a wyszła idealnie :) Polecam!
UsuńUwielbiam zupy grzybowe i tez kiedyś postanowiłam zrobić zupę z kurek (http://dietaprzedslubem.blogspot.com/2013/02/krem-pieczrakowo-kurkowy.html), niestety ponieważ było to zimą - kurki miałam tylko suszone, ale smak i tak był fantastyczny. Musze jednak przy najbliższych zakupach pomyśleć o świeżych kurkach i wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńkocham kurki wiec przepis idealny dla mnie :) pozdrawiam i zapraszam shitforfit.blogspot.com
OdpowiedzUsuńZupa kurkowa kojarzy mi się z podstawówką. Muszę do niej wrócić!
OdpowiedzUsuńFit Szef
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń