Bakłażan to popularne
warzywo kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Określany jest także jako
oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste. Najprawdopodobniej
pochodzi z Chin lub Indii. Należy do rodziny psiankowatych i jest
krewnym ziemniaka, pomidora, papryki, a także tytoniu. Bakłażan dostępny
jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie naturalnych
zbiorów, czyli od czerwca do września.
Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Bakłażan to popularne
warzywo kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Określany jest także jako
oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste. Najprawdopodobniej
pochodzi z Chin lub Indii. Należy do rodziny psiankowatych i jest
krewnym ziemniaka, pomidora, papryki, a także tytoniu. Bakłażan dostępny
jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie naturalnych
zbiorów, czyli od czerwca do września.
Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Bakłażan to popularne
warzywo kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Określany jest także jako
oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste. Najprawdopodobniej
pochodzi z Chin lub Indii. Należy do rodziny psiankowatych i jest
krewnym ziemniaka, pomidora, papryki, a także tytoniu. Bakłażan dostępny
jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie naturalnych
zbiorów, czyli od czerwca do września.
Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Bakłażan to popularne
warzywo kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Określany jest także jako
oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste. Najprawdopodobniej
pochodzi z Chin lub Indii. Należy do rodziny psiankowatych i jest
krewnym ziemniaka, pomidora, papryki, a także tytoniu. Bakłażan dostępny
jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie naturalnych
zbiorów, czyli od czerwca do września.
Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Bakłażan to popularne
warzywo kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Określany jest także jako
oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste. Najprawdopodobniej
pochodzi z Chin lub Indii. Należy do rodziny psiankowatych i jest
krewnym ziemniaka, pomidora, papryki, a także tytoniu. Bakłażan dostępny
jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie naturalnych
zbiorów, czyli od czerwca do września.
Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,baklazan_na_obnizenie_cisnienia
Copyright © Smaczny.pl
Bakłażan, określany także jako oberżyna, gruszka miłosna czy jajko krzewiaste jest niskokaloryczny, dostarcza znacznych ilości potasu, wapnia i magnezu. To
także bardzo dobre źródło błonnika. Istotne jest, że fioletowo-niebieska skórka bakłażana zawiera unikalne związki
fenolowe, posiadające korzystny wpływ na funkcjonowanie
organizmu. Do związków tych należą m.in. antocyjany, które charakteryzują się silnym potencjałem przeciwutleniającym.
Bakłażan ma też pewną ciekawą właściwość – wspomaga bowiem trawienie tłustych produktów. Zawarta w nim substancja ogranicza procesy miażdżycowe i nowotworowe. Poza tym udowodniono, że bakłażany obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobą układu krążenia, korzystnie wpływają na układ kostny, a także przyspieszają przemianę materii. Poza tym mają właściwości odtruwające. Niestety, pomimo małej zawartości kalorii, oberżyna jest ciężkostrawna. Zatem osoby z kłopotami układu pokarmowego, w tym nerek, kobiety w ciąży oraz dzieci muszą uważać na ilość spożywanych bakłażanów.
Bakłażan dostępny jest przez cały rok, jednak najsmaczniejszy jest w okresie jego naturalnych zbiorów czyli od czerwca do września ;) Dlatego czas na danie w jego roli głównej. Lubicie?
Składniki do przygotowanie zawijanych bakłażanów to:
jeden średni bakłażan
kilka pomidorków suszonych dokładnie odsączonych z oleju
ser mozzarella light
świeża bazylia
sól niskosodowa/ świeżo mielony pieprz
1. Bakłażana myjemy, i kroimy w plastry grubości pół centymetra. Aby pozbyć się gorzkiego smaku plastry wkładamy do naczynia z osoloną wodą i moczymy około 15 minut (dodatkowo można skropić sokiem z cytryny, aby plastry nieściemniały, ja przyznaję, że o tym zapomniałam ;)). Po tym czasie bakłażana układamy w piekarniku na ruszcie i grillujemy w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut, w połowie czasu przewracając na drugą stronę.
2. W między czasie ser mozzarella kroimy w cienkie plastry, a pomidorki w kostkę.
3. Po upieczeniu bakłażana na każdy jego plaster układamy plasterek sera, następnie pomidorki, a całość zawijamy w rulonik :)
4. Gotowe roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy przez 10-15 minut (180 stopni C), aż ser się rozpuści. Po upieczeniu dekorujemy świeżą bazylią lub roszponką. Smacznego!
fot. Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl
Piękne danie Ci wyszło, aahh, chyba będę musiała spróbować <3
OdpowiedzUsuń:) Koniecznie!
UsuńWytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie...
OdpowiedzUsuńkulinariada.blogspot.com
Z pozdrowieniami Sylwia
Jejku jak miło, dziękuję :) Postaram się w jak najkrótszym czasie odpowiedzieć na pytania. Pozdrawiam
UsuńBardzo fajnie to wygląda, pierwszy raz o tym słyszę :)
OdpowiedzUsuńsmakowało tez fajnie ;) Zapraszam częściej i pozdrawiam :)
UsuńSuper przepis! Inne również mi pasują.
OdpowiedzUsuńJestem w świecie blogów nowa i dopiero zaczynam prowadzenie mojego bloga ale mimo to zapraszam w wolnym czasie do mnie
http://mama-na-obcasach1.blogspot.com/
dziękuję :)
UsuńNiesamowity pomysł, naprawdę, tylko nie lubię pomidorów koktajlowych, więc z przyjemnością zastąpię je koktajlowymi:P
OdpowiedzUsuńbędzie jeszcze bardziej dietetycznie :)
UsuńŚwietne ! :) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
A czy na grillu mozna te baklazany tez zrobic?
OdpowiedzUsuńfajne, ja czesto robie baklazsny z mozarella light z pomodorsmi w gormie lasagne.jest wspaniale. faszerowane kasza jaglana i oblozone mozarella tez sa pyszne:)
OdpowiedzUsuńmoze sie udac
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń