Dzisiaj bomba witaminowa! Czyli rewelacyjna sałatka z cytrusów i szpinaku :) Niesamowita mieszanka smaku słodkiego (owoce), słonego (szynka), kwaśnego (ocet) i gorzkiego (szpinak). Prawdziwa uczta dla podniebienia ;) Inspiracją do tego przepisu był jeden z odcinków serialu "Przepis na życie". Przygotowanie sałatki nie wymaga gotowania i zajmuje 20 minut. Zaczynamy!
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
1 czerwonego grejpfruta
1 dużej pomarańczy
250g liści szpinaku
300g melona (ok. 1/2 sztuki)
2 cebulek dymek
kilka plasterków szynki parmeńskiej (czyli Prosciutto)
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
1 łyżki octu balsamicznego
1 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżki jogurtu greckiego (najlepiej light)
łyżeczki miodu
soli niskosodowej/pieprzu
1. Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy ocet, oliwę, miód oraz jogurt i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.
2. Myjemy owoce. Melona obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Grejpfruta obieramy nad miską, żeby zachować sok. Usuwamy białe włókna, dzielimy na cząstki i usuwamy błony. Podobnie postępujemy z pomarańczą (przed jej obraniem możemy zetrzeć jej skórkę i odłożyć do późniejszego posypania nią sałatki).
3. Do sosu dodajemy łyżkę soku grejpfruta i pomarańczy, mieszamy i odstawiamy.
4. Umyte liście szpinaku wkładamy do miski i polewamy gotowym sosem.
5. Cebulki dymki kroimy w cienkie plasterki.
6. Z szynki usuwamy pasma tłuszczu i rwiemy na strzępy ;)
7. Na talerzu układamy liście szpinaku, a następnie owoce. Całość posypujemy kawałkami szynki parmeńskiej, pokrojoną dymką i skórką pomarańczy. Smacznego!
fot: Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl
Witam i cieszę się, że dołączyłaś do nas na listę Top Blogi!
OdpowiedzUsuńGratuluję smacznych i kolorowych przepisów oraz życzę powodzenia w dalszym blogowaniu :)
Bardzo pyszna ta sałatka!! faktycznie, przyrządzenie jej zajmuje bardzo mało czasu, a smakuje genialnie. Gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuń