Przepis na 22 sztuki
470g mąki orkiszowej (u mnie typ 700)
Szklanka (250ml) mleka roślinnego lub krowiego
80g miękkiego masła
3 żółtka
1 białko (pozostałe 2 białka można wykorzystać do wysmarowania cynamonem od góry)
70g ksylitolu lub cukru kokosowego lub cukru trzcinowego
Łyżka cukru trzcinowego
Drożdże instant 7g - paczka
Farsz:
5-6 jabłek
Cynamon, dużo cynamonu
Opcjonalnie łyżka masła, dodatkowy cukier brzozowy lub kokosowy
- Rozczyn: Drożdże i cukier trzcinowy rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z ksylitolem.
- Robimy wgłębienie i wlewamy przygotowany rozczyn.
- Wlewamy żółtka, białka i zagniatamy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy ok 15 minut. Nie poddajemy się, ciasto ma odchodzić od ręki ;)
- Ciasto odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy w garnku z cynamonem. Można podlać wodą, dodać łyżkę masła i cukru kokosowego do smaku.
- Po 1,5 h ciasto dzielimy na dwie kule. Każdą z nich rozwałkujemy w kształt prostokąta 20/30 cm. Każdy z placków smarujemy farszem i zwijamy w roladę od dłuższego boku. Kroimy na około 2,5 cm plastry.
- Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawijasami do góry - tak aby powstał nam kształt cynamonem ;). Odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
- Po tym czasie cynamonki smarujemy z góry roztrzepanymi białkami i pieczemy w piekarniku w 180 st C do zrumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem z ksylitolu :)
Smacznego!
Kurczę, ja to jestem małym leniwcem i nie mam cierpliwości do ciast drożdżowych :(
OdpowiedzUsuńRobiłam już z różnych przepisów drożdżowe bułeczki jednak Twój przepis zainteresował mnie szczególnie. Wypróbuję i dam znać jak to wyszło.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że bułeczki wyglądają niezwykle apetycznie
OdpowiedzUsuńPyszności! Koniecznie musze wypróbować w weekend kiedy nie przyjeżdża https://bedietcatering.pl/krakow/.
OdpowiedzUsuńBezczelna reklama.
UsuńBardzo fajny sposób na zagospodarowanie jesiennych zbiorów jabłek.
OdpowiedzUsuńhttps://sanjo.pl/porecze-i-uchwyty-dla-niepelnosprawnych
Bułeczki wyglądają przepysznie. Muszę spróbować zrobić
OdpowiedzUsuńOd dzisiaj to moje ulubione drożdżówki domowe!
OdpowiedzUsuńBułeczki pierwsza klasa! Do kawy jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Jestem pod wrażeniem
OdpowiedzUsuńAż naszła mnie ochota na takie bułeczki. Kto wie, może sam niedługo takie zrobię :D
OdpowiedzUsuńBułeczki prezentują się wspaniale! Na pewno smakują przepysznie
OdpowiedzUsuńDo kawy takie bułeczki są idealne. Super przepis!
OdpowiedzUsuńBułeczki z pewnością smakują przepysznie
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Bułeczki muszą być przepyszne
OdpowiedzUsuńprzepis wypróbowany, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne wyszły, polecam ;) Ciekawe info o podatku cukrowym znajdziecie tutaj, polecam https://szybkagotowka.pl/Finanse/podatek-cukrowy
OdpowiedzUsuńJaprdl serio?
Usuńsuper, właśnie brakuje mi na diecie czegoś słodkiego ale zdrowego a to wydaje się idealnym rozwiązaniem :)
OdpowiedzUsuńTak sobie myślę, czy wyszłyby, gdyby zamienić orkiszową mąkę na owsianą? Owies w każdej postaci świetnie sprawdza się w mojej diecie redukcyjnej.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwyglądają przepięknie :) na pewno tak też smakują :) koniecznie muszę spróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki. Wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńZdrowe i smaczne kalorie, jak to wypieki domowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! W weekend sobie coś takiego sprawię :D
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i prosty przepis. Jabłka i cynamon to połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńŚwietne to mało powiedziane! Zrobiłam już 2 raz i za każdym razem wychodzą rewelacyjne. Dzięki za świetny przepis!
OdpowiedzUsuńSwietny przepis.
OdpowiedzUsuńSą przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo pysznie...
OdpowiedzUsuńCynamonki! Nie dość, że są przepyszne, to jeszcze ten zapach w domu podczas ich pieczenia:D
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńCynamonki to moja ulubiona przekąska! Staram się jednak żyć zdrowo, więc rzadko pozwalam sobie na takie smakołyki. Super, że tu trafiłam, w końcu będę mogła się nimi najeść, nie martwiąc się o zbędne kalorie :) Kradnę przepis i zabieram się do roboty.
OdpowiedzUsuńwiele ciekawych treści tutaj.
OdpowiedzUsuńświetny post!
OdpowiedzUsuńWykonanie oraz fotki na poziomie profesjonalnego wydawnictwa, podobne kreacje można zobaczyć w telewizji satelitarnej Canal+ na kanałach o tematyce kulinarnej Food Network czy Kuchnia+.
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis! Oby jak najwięcej tego typu wpisów.
OdpowiedzUsuńA co powiecie na koktajle odżywcze herbalife? Słyszałam, że sa mega smaczne i spokojnie można zastąpić nimi posiłek. Myślę, że mogą się sprawdzić jako szybkie drugie śniadanie lub podwieczorek,
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają tak apetycznie że musiałam od razu wypróbować ten przepis. Okazuje się że smakują jeszcze lepiej. Super wpis.
OdpowiedzUsuńTe bułeczki są obłędne. Świetny wpis. Na pewno przygotuje je jeszcze wiele razy.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Dzieci uwielbiają te bułeczki.
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu nie próbowałam ale na zdjęciu babeczki bardzo zachęcają do skosztowania.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Bułeczki smakują rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńTakie cynamonki to idealny dodatek do kawy. Warto poświęcić chwilę wolnego czasu i je upiec.
OdpowiedzUsuńhttps://infashion.pl/
Bardzo fajny post, polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńJest wiele kulinarnych blogów ale tu podoba mi się najbardziej.
OdpowiedzUsuńSmaki z dziecinnych lat, jadłam na śniadanie jeszcze ciepłe.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy post!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zaglądać na Twojego bloga!
OdpowiedzUsuńCynamon i jabłka to najlepsze połączenie. Szarlotka to najlepsze ciasto, ale drożdżówki też są świetną opcją na deser.
OdpowiedzUsuńna sniadanie
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńWpis zawiera bardzo ciekawe informacje
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńvideo69 pl,
randki xxx,
bzykrandka
Mmm... te bułeczki wyglądają pysznie! A może zamiast jabłek, dodać do nich gruszki?
OdpowiedzUsuńTe bułeczki wyglądają tak pysznie, że chyba nie tylko moje kubki smakowe zaczynają pracować A może warto byłoby dodać jeszcze odrobinę kardamonu do masy? Brzmi obiecująco!
OdpowiedzUsuńNie kubki smakowe, a ślinianki masz na myśli
UsuńCudowne, po prostu się zakochałam!
OdpowiedzUsuńJasssne... żabka
Usuń..
Mmmm... drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem to moje brunchowe marzenie! Ale czy wiesz, że dodatek rodzynek sprawia, że są jeszcze smaczniejsze?
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący wpis
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki, wyglądają obłędnie. Mam zamiar je niedługo przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńhttps://natrix.pl/
Super przepis!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować
OdpowiedzUsuńSuper przepis, polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńhttps://vodfix.pl/filmy/diuna-czesc-druga/