Strony

czwartek, 9 kwietnia 2015

Pomysł na szybki i smaczny deser - karmelizowana gruszka

Deser w 5 minut. Pyszny i szybki, idealny sam w sobie oraz jako dodatek do deserów.

Do jego przygotowania potrzebujemy:

3-4 małe, dojrzałe gruszki
2 pomarańcze
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
laska wanilii

1. Gruszki obieramy ze skóry i przekrawamy na pół.
2. Pomarańcze dzielimy na pół i wyciskamy z nich sok. 
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i dodajemy gruszki. Dusimy na wolnym ogniu przez minutę.
4. Sok z pomarańczy mieszamy z cynamonem i ziarenkami świeżej wanilii. Wlewamy na patelnię. Dusimy 5-7 minut, aż o połowę zredukuje swoją objętość. Co chwilę przekładamy gruszki z jednej strony na drugą.
5. Gotowe gruszki możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub pokroić w kosteczkę i polać nimi naleśniki, lody. Świetnie sprawdza się z owsianką. Pycha!


12 komentarzy:

  1. pomysłowo, a zarazem tak jak lubię, smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, inspirujesz dziewczyno ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje się proste do zrobienia, wygląda efektownie (szczególnie na tych pięknych zdjęciach) i produkty nie są przesadnie drogie. Idealne na posiadówkę ze znajomymi, muszę stestować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna sprawa. Wow, wyczuwam talent i gruszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam karmelizowane owoce i warzywka, ale gruszki jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie karmelizowałam gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń