Deser w 5 minut. Pyszny i szybki, idealny sam w sobie oraz jako dodatek do deserów.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
3-4 małe, dojrzałe gruszki
2 pomarańcze
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
laska wanilii
1. Gruszki obieramy ze skóry i przekrawamy na pół.
2. Pomarańcze dzielimy na pół i wyciskamy z nich sok.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i dodajemy gruszki. Dusimy na wolnym ogniu przez minutę.
4. Sok z pomarańczy mieszamy z cynamonem i ziarenkami świeżej wanilii. Wlewamy na patelnię. Dusimy 5-7 minut, aż o połowę zredukuje swoją objętość. Co chwilę przekładamy gruszki z jednej strony na drugą.
5. Gotowe gruszki możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub pokroić w kosteczkę i polać nimi naleśniki, lody. Świetnie sprawdza się z owsianką. Pycha!
pomysłowo, a zarazem tak jak lubię, smakowicie!
OdpowiedzUsuńKurcze, inspirujesz dziewczyno ;)
OdpowiedzUsuńWydaje się proste do zrobienia, wygląda efektownie (szczególnie na tych pięknych zdjęciach) i produkty nie są przesadnie drogie. Idealne na posiadówkę ze znajomymi, muszę stestować :D
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa. Wow, wyczuwam talent i gruszkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam karmelizowane owoce i warzywka, ale gruszki jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie karmelizowałam gruszki :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńsuper wpis, chętnie poczytam więcej :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń