Dzisiaj w roli głównej wystąpił zielony groszek. Zanim jednak przejdziemy do kuchni, poznajemy jego wartość odżywczą i właściwości.
Warzywo to pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Te małe zielone kuleczki posiadają wiele zalet, które zawdzięczają swoim wartościom odżywczym. Zielony groszek bogaty jest w szereg witamin i minerałów, m.in.: A, C, E, K, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy (B9). Dodatkowo zawiera duże ilości wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu oraz cynku. Dzięki zawartości antyoksydantów takich jak witamina A, C czy E, neutralizuje wolne rodniki. Dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, miażdżycy, udaru mózgu. Kwas nikotynowy zawarty w zielonym groszku zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, a luteina uczestniczy w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej i kataraktą.
Ponadto zielony groszek wykazuje pozytywny wpływ na cerę.
CIEKAWOSTKA! W domowym zaciszu możemy przygotować maseczkę na twarz na bazie groszku, która będzie miała za zadanie nawilżać skórę.
NAWILŻAJĄCA MASECZKA Z ZIELONEGO GROSZKU
Składniki: 3 łyżki zielonego groszku, łyżka oleju lnianego i sok z 1/4 cytryny. Składniki należy zmiksować na gładki krem. Maseczkę nałożyć na twarz na 15 minut. Po tym czasie umyć twarz letnią wodą ;)
Jak widać nasz bohater to samo zdrowie, warto więc zapraszać go do naszej kuchni częściej. Zupa krem z zielonego groszku to pomysł na proste i bardzo smaczne danie. Jej kolor zachwyca! Idealnie sprawdzi się jako posiłek dla dzieci. Gdy wasze pociechy stronią od wszystkiego co zielone, zachęcie je mówiąc, że to "shrekowa" zupa, a na pewno się skuszą ;)
A wy tez macie na nią ochotę?
Składniki potrzebne do przygotowania kremu:
zielony groszek mrożony - 400g
1 duża cebula
szklanka mleka - ja użyłam ryżowego
szczypta soli, pieprzu i chili
do dekoracji szczypiorek lub koperek
łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i dusimy około 4 minut, aż cebula się zeszkli.
2. Następnie dodajemy zielony groszek. Dusimy razem z cebulą przez 2 minuty.
3. Wlewamy mleko i zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia i blenderem miksujemy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Zupę ponownie wstawiamy na ogień, doprawiamy do smaku i ponownie zagotowujemy. Gdy konsystencja jest za gęsta dolewamy około 1/2 szklanki wody.
5. Gotową zupę wlewamy do miseczek i posypujemy siekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!
O rany, jak tu energetycznie. Dodaję bloga do obserwowanych i zapraszam do siebie :)))
OdpowiedzUsuńpiękny ma kolor - musze ją koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńKolor jest obłędny :)
OdpowiedzUsuńLubię ten krem, ale dawno go już nie robiłam :) Chyba wiem, co będzie jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na ten pyszny krem z groszku, polecam wyśmienitą zupę-krem z zielonego ogórka na białym winie, z serkiem mascarpone i suszonymi pomidorami ;) Pozdrawiam W.
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńco sądzisz o groszku z puszki? Posiada jeszcze te magiczne właściwości? :)
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń