Przedstawiam Wam zupę krem z papryki. Jest rewelacyjna! O tej porze roku zupy często goszczą na moim stole. Smacznego :)
Składniki potrzebne do przygotowania zupy krem z papryki:
4 duże papryki ok. 1kg
duża cebula
duża cebula
500ml bulionu warzywnego
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
słodka papryka lub papryczka chili
4 łyżki jogurtu greckiego light 9%
świeża bazylia
1. Paprykę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach Celsjusza. Po tym czasie skóra z papryki będzie łatwo odchodzić (paprykę nakrywamy folia aluminiową, a gdy przestygnie zdejmujemy skórę.
2. Ziemniaka obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.
2. Ziemniaka obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.
3. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie.
4. Do gotującego się bulionu dodajemy paprykę i zeszkloną cebulę. Miksujemy do uzyskania kremu. Doprawiamy do smaku.
4. Do gotującego się bulionu dodajemy paprykę i zeszkloną cebulę. Miksujemy do uzyskania kremu. Doprawiamy do smaku.
5. Dekorujemy jogurtem i świeżą bazylią.
Wygląda super :) i pewnie tak samo smakowało.
OdpowiedzUsuńZdrowie na talerzu :) Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńpycha! uwielbiam zupy krem :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne! uwielbiam paprykę pod każdą możliwą postacią ;-) no i w sezonie jesienno-zimowym zupy-krem to u mnie standard ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki szczególnie w okresie jesieni i zimy :)
OdpowiedzUsuńNa taką pogodę - krem jest idealny :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, wypróbuję tylko proszę powiedz czy paprykę wkładamy do piekarnika w foli aluminiowej czy dopiero zakładamy folię po wyjęciu z piekarnika? :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!!!!
Dziękuję! :) Paprykę pieczemy bez folii. Owijamy ją bezpośrednio po wyjęciu, jeszcze gorącą. Czekamy, aż wystygnie i zdejmujemy skórę :) Przed włożeniem do piekarnika możemy usunąć z niej gniazda nasienne i przekroić na pół. Pozdrawiam :)
UsuńTeż ostatnio bardzo gustuję w zupach - świetnie rozgrzewają :) Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMmm, idealna na grudniowe, zimowe dni! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Witam! :) czy mogłaby Pani podać w odpowiedzi swój adres e-mail? :) Mam jedno pytanie odnoście uczelni, której Pani jest absolwentką :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzekam na nowy przepis! :)
OdpowiedzUsuńJeju, jeju ja tak czekam na nowy przepis ... :))
OdpowiedzUsuńnigdy nie słyszałam o zupie z papryki...
OdpowiedzUsuńZupa przepyszna! Na stałe wchodzi do mojego jadłospisu :-)
OdpowiedzUsuńczy warzywa gotujace sie w bulionie tez miksujemy?
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona <3 kojarzy mi się z dzieciństwem :3
OdpowiedzUsuńlista składników nie pokrywa się ze składnikami wypisanymi na zdjęciu ):
OdpowiedzUsuńpaprykowy swiat
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń