Strony

piątek, 11 października 2013

Mój buraczku, mój czerwony... czyli ciasto czekoladowe z burakami

Dla wszystkich miłośników czekolady i czekoladowych słodkości przedstawiam ciasto czekoladowe. Wyjątkowe, bo kryje w sobie buraki. Są nie widoczne i nie wyczuwalne w smaku. Ciasto dzięki nim jest wilgotne, poza tym bardzo czekoladowe i pyszne :) Nie zawiera mąki i tłuszczy zwierzęcych. To czekoladowe cudo jest idealne dla tych, którzy od buraka stronią. Jest proste w przygotowaniu. Najbardziej czasochłonne jest ugotowanie i starcie buraków. Reszta nie wymaga specjalnych umiejętności :)




  Lekkostrawny, niskokaloryczny, nie wywołuje alergii - to tylko niektóre przymiotniki określające naszego dzisiejszego bohatera. Smak buraka zna chyba każdy, jednak mało kto wie, ile tak naprawdę jest wart... 
To wszechstronne warzywo obniża ciśnienie krwi, a także oczyszcza ją oraz powoduje wzrost liczby czerwonych krwinek, których niedobór powoduje anemię. Warto wiedzieć, że buraki wykorzystuje się też w leczeniu grypy, anginy i przeziębień. Są pomocne w walce ze zgagą.
Buraki obfitują w witaminy i minerały. Znajdziemy w nich dużo witaminy C i B1, kwas foliowy oraz wiele makro- i mikroelementów jak: wapń, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Przypuszcza się, że te ostatnie działają hamująco na rozwój nowotworów.
Z uwagi na dużą zawartość cukru w burakach, ostrożnie powinny je spożywać osoby cierpiące na cukrzycę.
O zaletach buraka można by pisać długo, czas jednak na ciasto. Zaczynamy!


Składniki potrzebne do przygotowania ciasta czekoladowego:

300g buraków
100g gorzkiej czekolady minimum 70%
80g płatków owsianych zmielonych na mąkę
4 łyżki oleju
3 łyżki miodu
łyżka słodziku
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody (opcjonalnie)
do dekoracji:
 100g gorzkiej czekolady minimum 70 % 
owoce, ja użyłam borówek

1. Buraki myjemy i bez obierania wrzucamy do zimnej wody. Gotujemy do miękkości (w zależności od wielkości buraka od godziny do 2 godzin). 
2. Ostudzone buraki trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach (na ostrzach do placków ziemniaczanych). 
3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a następnie dodajemy ją do buraków i mieszamy. 
4. Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe płynne składniki: jajka, olej, miód i wodę. Mieszamy do połączenia. 
5. Przygotowujemy dużą miskę. Przesiewamy do niej pozostałe suche składniki: mąkę, słodzik, kakao, sól i proszek do pieczenia.
7. Do sypkich składników dodajemy płynne i dokładnie mieszamy.
8. Gdy składniki się połączą, masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy (moja 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 50 minut.
10. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto dzielimy na dwa placki i smarujemy odrobiną roztopionej czekolady.
11. Wierzch ciasta także smarujemy czekoladową polewa i dekorujemy borówkami. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie smakuje jeszcze lepiej :)
Smacznego :)

zdjęcia: Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl

68 komentarzy:

  1. Wow. Kocham zdrowe ciasta i skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham również! Czekam na opinię :)

      Usuń
    2. Ja dopiero w przyszłym tygodniu będę je robić :-) także napiszę! :-)

      Usuń
  2. jadłam już ciasto z czerwoną fasolą i z marchewką, ale z buraczkami jeszcze nie :) na pewno to nadrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam ciasta z czerwoną fasolą :P Też mam zaległości ;) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Z czerwoną fasolą moje ulubione! Polecam :-) przepis--> http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/2013/10/to-co-jesz-ma-znaczenie.html

      Usuń
  3. wow, jestem w szoku, czekoladowe ciacho z burakami??? jak tylko znajdę chwilę czasu muszę wypróbować Twój przepis ;-) jestem całkowicie zaintrygowana;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. kolejne ciacho z tego bloga, które muszę koniecznie wyprobować ! musi być pyszne, wygląda cudnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Co raz częściej pojawiający się trend robienia ciast z warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę sie przekonać nigdy do tego ciasta z burakiem:) ale te boróweczki to bym wyjadła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha :D póki jeszcze są dostępne w sklepach i w ogródku to korzystajmy :)

      Usuń
  7. Robiłam kiedyś coś podobnego - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Mógłbyś lepiej sprecyzować pytanie?
      Jeśli chodzi o rodzaj to ksylitol lub stewia :)

      Usuń
  9. Jak oceniasz kaloryczność kawałka?

    OdpowiedzUsuń
  10. łał. Zrobię niebawem. Ile dać łyżek syropu z agawy zamiast miodu i słodziku? 5 łyżek?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ono wygląda...! Zakochałam się w nim, i z pewnością niedługo zrobię, bo nie wytrzymam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale ono wygląda...zakalcowo.Niskie to ciasto i jakby oklapnięte.Mnie się nie podoba.Lubie wysokie torty i z kremami (nie dietetycznymi ) jak tort to tort.ma być słodko i pysznie! a nie ubogo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim to nie jest tort ani ciasto w stylu "murzynek" tylko brownie. Samo w sobie ma ciemną topioną czekoladę i przez to jest ciężkie. Dodatkowo ma buraki aby nadać wilgoci i zmniejszyć ilość tłuszczu... Po drugie to jest ciasto zdrowe, dietetyczne tylko w porównaniu do tradycyjnych ciast ;) Pozbawione jest białej mąki, białego cukru, tłuszczy zwierzęcych itp. Tego typu desery skierowane są do osób, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść ciast z tym wszystkim co wyżej wymieniłam. A poza tym próbowałam obu wersji: Twojej i mojej i gwarantuje że to ciasto jest słodkie i pyszne! Życzę uśmiechu :)

      Usuń
  14. pyszne! dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam dzisiaj - pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. czy można użyć mąki razowej zamiast otrębów(nie mam młynka zeby zmielić)?jeśli tak to w jakiej ilości ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć mąki owsianej lub orkiszowej ok 70 gramów. Będzie smaczniejsze ;)

      Usuń
  17. Ciasto fantastyczne..nawet nie doczekało polewy, całą rodzina je zjedlismy:) super przepis..czekam na więcej takich słodkosci:)?pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej, mam nadzieję, że jeszcze to przeczytasz. Jeśli chciałabym zrobić to ciasto ze zwykłym lub ewentualnie brązowym cukrem to ile powinnam go dać? Ciasto wygląda bardzo apetycznie, już od dawna mi takie chodzi po głowie;).

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziś zrobiłam i wyszło BOSKIE ! aż chciałoby się zjeść wszystko na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  20. czy jeśli podwoi się ilość składników to trzeba zwiększyć czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zwiększ czas pieczenia o ok 15-20 minut. Pozdrawiam:)

      Usuń
  21. Wczoraj przetestowane z truskawkami. Przepyszne! Po kilku godzinach najsmaczmiejsze. Dziekuje za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i chyba ma zakalec, bo patyczek był mokry. Chociaż może to przez buraki, sama nie wiem :) no i jest bardzo niski, także nie dam rady przekroić ciasta na dwie części. Mam nadzieję, że da się go zjeść. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Ma być wilgotne, właśnie przez buraki :) Boję się tylko oto, że nie urosło.
    Odczekaj godzinę, aż wystygnie i sprawdź :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba jest surowe w środku, mam nowy piekarnik i było 180st, piekło się 50min (włożyłam już do nagrzanego), więc nie wiem jak to się mogło stać. Szkoda.

      Usuń
    2. Moje po 50 min. też surowe, sprawdzałam kilka razy, czy wszystko zrobiłam wg instrukcji, i tak. Dopiekam jeszcze, zobaczymy, co z tego wyjdzie... Pozdrawiam, M.

      Usuń
    3. W ciescie jest czekolada i buraki. Ciasto musi byc wilgodne w środku bo czekolada pod wpływem ciepła zawsze będzie płynna. Odczekaj godzine i spróbuj :)

      Usuń
  24. Witam a czy 300g baurakow to waga po starciu ich na tarce czy 300 g w calosci?
    Pozdrawiam i prosze o szybko odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma różnicy. Waga zostanie taka sama :)
      Ps. przypomniało mi się ze szkoły... Co jest cięższe kilogram stali czy kilogram pierza?

      Usuń
  25. nie dodalam wody zeby ciasto bylo troche gestsze i zamiast do tortownicy wrzucilam do silikonowych foremerek na babeczki, wyszly fantastyczne ! polane czekolada i posypane borowkami oczywiscie

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam to ciasto! robię z 1,5 porcji w tortownicy 18 cm - piekę wtedy o 10 min. dłużej. Czasem używam zamiast płatków owsianych mąki pełnoziarnistej (pszennej, żytniej - zależy którą mam) a smak jest dalej rewelacyjny. Faktycznie - jest lekko wilgotne ale w tym tkwi jego urok. Trzymam je w lodówce i to zdecydowanie mój nr 1 wśród ciast ;). Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je uwielbiam :) Z szarlotką na kruchym cieście (przepis niebawem ;)) i ciastem marchewkowym moje top 3 :)
      To ja dziękuję! Pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Mam pytanie, czy zamiast słodziku bądź cukru mogę dodać banana? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, ale dodatkowo zwiększ ilość mąki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  28. Marta, jakie owoce proponujesz na wierzch zamiast borówek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję mandarynkę - z czekoladą będzie tworzyła fajne połączenie :) lub owoce granata :)

      Usuń
  29. dzień dobry:) ponieważ będzie to mój debiut w pieczeniu ciasta mam dwa pytania: czy mogę zamiast słodziku użyć brązowego cukru (ewentualnie ile zamiennie? 2 łyżki?) i czy nie trzeba odsączyć buraków? boję się że mi się wszystko rozjedzie.

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam wczoraj, wyszło przepyszne! Fajne, wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz. Brakło mi płatków owsianych, więc 1/3 mąki to mąka ryżowa w moim przepisie. Polecam dla czekoladoholików, którzy dbają o linię :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Niestety wyszedł straszny zakalec :( zupełnie nie wiem dlaczego, wszystko robiłam jak w przepisie..... Czy buraki po starciu trzeba trochę odsączyć od wody?

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy można wcześniej ugotować i zetrzeć buraki, dać do lodówki i na drugi dzień rano użyć ich do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  33. Piekłam w formie babeczek, absolutna rewelacja, polecam wszystkim na diecie, zdrowo odżywiającym się jak i tym którzy nie wierzą że ciasto bez białego cukru może być pyszne- przekonajcie się Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Burak czerwony i marchewka to moje dwa ulubione warzywa. Dziś upiekłam to ciasto a następne będzie marchewkowe również według Pani przepisu:) Zamiast borówek dałam otartą skórkę pomarańczy bo niestety nie mogłam ich dostać. Czegoś takiego szukałam już od dawna. Tak jak lubię czyli pysznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam, czy część czekolady, mogę zastapić kakao naturalnym w proszku? Czy tortownica może mieć ok. 24 cm średnicy, czy zwiększyć trochę ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
  36. hej, czy można użyć innej maki np. gryczanej, orkiszowej albo pszennej? z góry dziękuje za odpowiedź :))

    OdpowiedzUsuń
  37. uwielbiam buraczki pod każdą postacią. a najlepiej jako carpaccio :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Wbrew pozorom bardzo smaczne ciasto ;) Jak ktoś się zastanawia czy warto to polecam

    OdpowiedzUsuń