Strony

środa, 3 lipca 2013

Pomysł na gruszkę

Gruszka! O jej właściwościach leczniczych wiedziano już w XVII wieku. A to wszystko dzięki zawartości witamin i minerałów takich jak: potas, wapń, fosfor, żelazo, jod oraz witaminy A, C, PP i  grupy B. Przez jej wartościowy skład ma zastosowanie w dolegliwościach sercowych, posiada także właściwości przeciwgorączkowe. Wpływa pozytywnie na naszą koncentrację i pobudza nasz mózg do wydajniejszego działania. To wszystko za sprawą ukrytego w niej boru. Poza tym ma ona zastosowanie w kosmetologii, a dokładnie kosmetyk na bazie gruszek sprawia, że nasza cera staje się nawilżona i jedwabiście gładka. 
 Jak powszechnie wiadomo owoce składają się głównie z węglowodanów prostych. Aby nasz posiłek był bardziej pełnowartościowy polecam ich spożywanie w towarzystwie nabiału, orzechów czy pestek oraz jeśli to możliwe otrębów pszennych czy owsianych.


Składniki niezbędne do przygotowania gruszki:

gruszka
plaster sera twarogowego chudego
kilka sztuk orzechów włoskich
ewentualnie miód

PRZEPIS NA JEDNĄ PORCJĘ
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT



1. Gruszki dokładnie myjemy. Następnie kroimy w poprzek tak, aby powstały 1,5 centymetrowe krążki. Specjalną łyżeczką usuwamy ogryzek. 
2. Twaróg kroimy w cienkie plastry.
3. Na każdym krążku gruszki kładziemy plaster sera i kilka orzechów. Tak przygotowaną warstewkę przykrywamy kolejnym krążkiem i czynność powtarzamy, aż do powstania piramidy :) Dla lubiących słodki smak, polecam polanie piramidy miodem. Pomysł na gruszkę zrealizowany :) Smacznego!



27 komentarzy:

  1. Uwielbiam gruszki,fajnie podana,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam uwielbiam jadlam ten deser wiele razy
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. omg ślina kapie mi na podłogę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam, że gruszka ma tyle właściwości, ale chyba zrobię sobie jutro taką choinkę,
    I zapraszam na mojego nowego bloga, trochę krytyki się przyda
    silnaja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bajecznie to wygląda! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny pomysł! Dopiero trafiłam na tego bloga i wiem, że będę zaglądać częściej ;) Genialne przepisy, przyjemne zdjęcia i przepiękna kobieta ;)

    Zapraszam do siebie, dopiero zaczynam ;D
    http://lekka-codziennosc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis, a o właściwościach gruszki nie wiedziałam ;-) Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Martoo, jesteś wspaniała po prostu - nie dość, że piękna to jeszcze sympatyczna, a do tego mądra utalentowana kulinarnie. Ubóstwiam Cię, jedna z moich ulubionych Missek :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przemiłe słowa :) Aż się zawstydziłam ;)

      Usuń
  9. Hej:)
    Też Marta, też założyłam bloga w marcu tego roku (choć w lipcu przeprowadziłam się na nowy adres), też dotyczy zdrowego i lekkiego odżywiania, chodź wykształcenie mam zupełnie inne:)
    Śliczny blog, śliczna dziewczyna, śliczne zdjęcia! Chętnie się u Ciebie trochę dokształcę:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gruszka śliczna, tylko troszkę trudno ładnie ją zjeść, szczególnie gdy skóra twarda jak na byku, a chudzielec ser kruszy się i rozsypuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń